Nieuws

Podcast: Implementatie van e-health – december 2020

Gepubliceerd
1 december 2020
Door COVID-19 is e-health in een stroomversnelling geraakt. Het H&W-themanummer De nieuwe praktijk geeft talloze voorbeelden van het rijke aanbod. Implementatie van e-health blijkt in de praktijk alleen niet zo eenvoudig te zijn. Huisarts en epidemioloog Jasper Schellingerhout zette daarom een specifiek project op voor de implementatie van e-health. Zijn aanpak bleek succesvol te zijn. Een inspirerend verhaal.
0 reacties

Succesvolle implementatie van online services is mogelijk, maar daar moet je wel wat voor doen. Zorgverleners moeten bereid zijn tijd te steken in e-health en de praktijkorganisatie daarop aan te passen. Persoonlijke communicatie is hierbij het sleutelwoord. Dat is de ervaring van Jasper Schellingerhout. Femke Veldman sprak met hem.

Huisartsenzorg in 2030

In de podcast van december is er verder ruimte voor discussie over de ontwikkeling van het vak. De praktijk verandert, het beroep verandert. Er zijn steeds minder praktijkhouders en steeds meer waarnemers. Dat heeft consequenties voor de huisartsenzorg van alledag. Hoe zou de praktijk er in 2030 uitzien? Daarover komen 2 visies aan bod.

Tessa Dijksman sprak met Lotje Korteweg, aios en voorzitter van de LOVAH. Zij ziet digitalisering van de huisartsenzorg als oplossing en pleit voor een digitaal platform. De patiënt wordt verantwoordelijk voor het beheer van zijn eigen zorgdossier, huisartsen gaan meer gebruikmaken van technologie en gaan op een andere manier werken.

Rinske van de Goor denkt daar anders over. Zij is huisarts in het centrum van Utrecht, bestuurslid praktijkhoudende huisartsen en columnist in de Volkskrant. Digitalisering is niet de oplossing, vindt zij, dat is alleen een handige tool. Van de Goor vindt dat het praktijkhouderschap van karakter moet veranderen en heeft een duidelijke visie hoe dat moet gebeuren. Femke Veldman ging met haar in gesprek. 

Nieuws over e-health

Tot slot bespreken Femke Veldman en Ellen Marsch 6 nieuwsberichten van H&W 12. Deze gaan allemaal over e-health, van smartwatch als screeningstool voor atriumfibrilleren tot online behandeling van eetstoornissen.

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen