Nieuws

Podcast: januari 2022

Gepubliceerd
3 januari 2022
‘Big data’ worden nog onvoldoende gebruikt om de zorg beter te maken. Terwijl er in de zorg enorme hoeveelheden data gegenereerd worden. Met name huisartsen zitten op een goudmijn, aldus hoogleraar Robert Verheij. Tessa Dijksman gaat met hem in gesprek over het datalandschap van de huisarts.
0 reacties

‘Huisartsen zitten met hun EPD-gegevens op een goudmijn. Zeker als het lukt om een verdichting van de huisartsenregistratienetwerken te bewerkstelligen en dit te combineren met gegevens van andere eerstelijnszorgverleners en de tweede lijn.’ Dit benadrukt Robert Verheij naar aanleiding van zijn oratie over de kwaliteit van zorgdata in de huisartsenpraktijk. In zijn gesprek met Tessa Dijksman roept hij huisartsen op gebruik te maken van hun signaalfunctie ten aanzien van de volksgezondheid binnen hun regio.

Tessa Dijksman en Sophie van Nues bespreken recidiverende blaasjes op het been. Een uitbraak van herpes genitalis hoeft namelijk niet beperkt te zijn tot het anogenitale gebied, maar ook daarbuiten kunnen (recidiverende) vesikels ontstaan. Daarom is altijd een laagdrempelige PCR-test aan te raden om de diagnose te bevestigen. Ook laagdrempelig testen op hiv is verstandig, omdat een uitbraak de vatbaarheid voor hiv verhoogt. Zij bespreken in deze podcast aan de hand van een casus de diagnostiek en behandeling. Ook belangrijke adviezen over condoomgebruik en hygiënemaatregelen, evenals alertheid bij zwangerschap, komen aan bod.

Femke Veldman en Doeke Keizer bespreken in een Q&A een aantal ingezonden lezersvragen naar aanleiding van de recent verschenen podcast over de herziene NHG-Standaard Pijn. Wat moet je niet, maar wat ook vooral wel zeggen en vragen in een consult over chronische pijn?

Linn Dobrowolski en Marco Krukerink bespreken de maandelijkse nieuwsitems. Van medische cannabis bij pijn tot semaglutide bij overgewicht en van vitamine C bij de behandeling van ijzergebreksanemie tot corticosteroïdinjecties bij schouderpijn.

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

  • Ik wil serieus genomen worden (dec. 2021)
  • Q&A nav de herziene NHG-Standaard Maagklachten (dec. 2021)
  • Herziene NHG-Standaard Pijn (dec. 2021)
  • En meer...

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen