Nieuws

Podcast: maart 2021

Gepubliceerd
1 maart 2021
Bij een echo van de buik wordt vaak leververvetting (steatosis hepatis) gerapporteerd. De patiënt kan dan non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) hebben, een aandoening die geen klachten geeft, maar wel een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten vormt. Linn Dobrowolski gaat met Jacqueline Schouten uitgebreid in op de behandelingsmogelijkheden van NAFLD.
0 reacties

Beluister nu de podcast van maart.

Bij NAFLD vormt een gezonde leefstijl de hoeksteen van de behandeling. Het is daarom van belang de patiënt uitleg te geven over de aandoening, de risicofactoren en het beloop. Daarbij gaat het erom fibrose en cirrose te voorkomen, en het risico op hart- en vaatziekten en HCC te minimaliseren. Hierbij is gewichtsverlies dus essentieel.

In de podcast van maart worden ook nog een aantal andere onderwerpen uitgelicht. Femke Veldman bespreekt met Aimée Kok de herziene NHG-Standaard Hand- en polsklachten. Eigenlijk zijn het 8 minibesprekingen ineen: van ganglion tot handartrose en van Contractuur van Dupuytren tot het carpaletunnelsyndroom. Na drie kwartier ben je weer helemaal bij wat betreft de nieuwste aanbevelingen uit de meer klachtgestuurde NHG-Standaard.

Wanneer is onderzoek nodig bij prostaatkanker in de familie? Nederland kent geen bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Een goede familieanamnese helpt bij het inschatten van de kans op erfelijke prostaatkanker (HPC) en eventueel de indicatie voor klinisch genetisch onderzoek of een tweejaarlijkse PSA-test. Hierover gaan Ellen Marsch en Ruben Cremers met elkaar in gesprek.

Tot slot bespreken Ellen Marsch en Tessa Dijksman de nieuwsberichten van H&W 3, inclusief een bespreking van de herziene NHG-Standaard Maagklachten.  

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen