Nieuws

Podcast: mei 2021

Gepubliceerd
4 mei 2021
Spiraal of ablatie bij hevig menstrueel bloedverlies? Zowel een hormoonspiraal als endometriumablatie leidt tot aanzienlijke vermindering van het bloedverlies bij vergelijkbare patiënttevredenheid en kwaliteit van leven. Linn Dobrowolski gaat met Marian van den Brink in gesprek over de uitkomsten van haar onderzoek naar deze 2 veelgebruikte behandelingen bij menstrueel bloedverlies.
0 reacties

Zowel een hormoonspiraal als endometriumablatie brengt het bloedverlies bij de meeste vrouwen onder controle; endometriumablatie doet dat sterker en sneller. Na plaatsing van een hormoonspiraal is vaker een vervolgbehandeling nodig om het gewenste resultaat te bereiken, maar patiënttevredenheid, kwaliteit van leven en seksueel functioneren zijn na 24 maanden even goed als na endometriumablatie.

In de podcast van mei worden ook nog een aantal andere onderwerpen uitgelicht. Tessa Dijksman bespreekt met Mark Valk de herziene NHG-Standaard Hartfalen. In zo’n 25 minuten praten zij je bij over de belangrijkste wijzigingen in de standaard, waarvan de belangrijkste is dat de cardioloog een grotere rol krijgt bij de diagnostiek en bij het instellen van de medicatie. 

En ook: hulp bij zelfdoding aan mensen met psychische problematiek. Ethicus Rosalie Pronk en Femke Veldman gaan over dit lastige onderwerp in gesprek. De kern: het gaat er vaak ook om gehoord te worden. Ga daarom in ieder geval het gesprek aan met de patiënt, hoe lastig ook.

Tot slot bespreken Ellen Marsch en Tessa Dijksman de nieuwsberichten van H&W 5.  

Reageren op onze pilot?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen