Nieuws

Podcast: oktober 2022

Gepubliceerd
4 oktober 2022
De NHG-Standaarden Depressie en Het soa-consult zijn gedeeltelijk herzien. Daarnaast besteden we aandacht aan coxitis fugax en andere heup­aandoeningen bij kinderen. Beluister vooral ook het prikkelende interview met Evelyn Brakema over duurzaamheid. 
0 reacties

In ruim 20 minuten praten Femke Veldman (HuisartsPodcast) en Nikki Claassen (NHG-werkgroeplid) u bij over de belangrijkste wijzigingen uit de herziene NHG-Standaard Depressie. Zij gaan dieper in op de module Suïcidaliteit en de aanpassingen over de adviezen rondom antidepressiva. 

De herzieningen in de NHG-Standaard Het soa-consult concentreren zich op de behandeling van chlamydia bij vrouwen, hiv en Mycoplasma genitalium. Femke Veldman en Michelle Bruggeling praten u bij

H&W vindt het belangrijk aandacht aan het thema duurzaamheid te besteden. In dit kader interviewt Linn Dobrowolski een aantal mensen die in hun dagelijkse praktijk met dit onderwerp bezig zijn. Deze serie staat op zichzelf en heeft dus geen wetenschappelijk artikel als onderlegger. Als H&W vinden we het echter belangrijk deze geluiden te laten horen. Evelyn Brakema trapt deze reeks af. Zij is aios, onderzoeker duurzame zorg en medeoprichter en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie. 

Heleen Staal en Femke Veldman bespreken diagnoses die in aanmerking komen bij jonge kinderen die mank lopend op het spreekuur verschijnen zonder een duidelijk voorafgaand trauma. Zij zoomen in op de ‘onschuldige’ coxitis fugax, waarbij er een steriele inflammatie van het heupgewricht is, zonder tekenen van infectie. Maar ook ernstigere aandoeningen komen in dit gesprek aan bod. Wanneer is het nodig aan de bel te trekken?  

Daarnaast bespreken Marco Krukerink en Femke Veldman de 6 nieuwsberichten van het oktobernummer. Zij bespreken onder meer artikelen over de controle en opsporing van hepatitis B en C, het overschatten van koorts bij kinderen door ouders en het onnodig herhalen van labuitslagen door internisten.  

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn te beluisteren via uw favoriete podcast-app en huisartspodcast.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen