Nieuws

Positief effect mediacampagnes op stoppen met roken

Gepubliceerd
10 januari 2018
Heeft u al iemand met goede voornemens voor een betere leefstijl op het spreekuur gehad? We hebben geleerd dat we bij mensen die willen stoppen met roken, de motivatie van de individuele patiënt moeten uitvragen. Uit onderzoek blijkt echter dat campagnes gericht op de hele populatie ook effectief zijn.
0 reacties

In een recente Cochrane-review keken de auteurs naar onderzoeken waarin hele regio’s een interventie of controlefunctie kregen toebedeeld. Een grootschalige mediacampagne moest onderdeel zijn van de interventie en deze moest gericht zijn op volwassen rokers. Elf onderzoeken voldeden aan de inclusiecriteria.

De auteurs vonden in twee onderzoeken een positief effect op de prevalentie van roken in de staten Massachussets en California ten opzichte van de rest van de Verenigde Staten. Het effect in Massachussets was tot acht jaar na de interventie zichtbaar. Drie andere onderzoeken lieten positieve effecten zien op de prevalentie van roken in subgroepen. Van de acht onderzoeken die gingen over abstinentie en het aantal stoppogingen, waren er vier onderzoeken met een positief effect. Zes van de negen onderzoeken die werden uitgevoerd in kleinere gemeenschappen of regio’s (bijvoorbeeld de stad Sydney) vonden een positief effect op rookgedrag.

De onderzoeken en de bijbehorende campagnes waren zeer heterogeen. Er waren grote verschillen in intensiteit van de campagnes en de follow-upduur. Deze factoren zijn uiteraard van invloed op de effectiviteit, evenals de maatschappelijke tendens om anders naar roken te kijken. Daarnaast bevestigen de auteurs dat de overheid ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. Effecten van mediacampagnes zijn moeilijk te meten, maar zeker aanwezig en de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken zijn groot. Ministers, neem uw verantwoordelijkheid!

Bala MM, et al. Mass media interventions for smoking cessation in adults.  Cochrane Database Syst Rev 2017;11:CD004704. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen