Nieuws

Praten met de huisarts helpt bij klachten na kanker

Gepubliceerd
15 augustus 2019
Veel patiënten die kanker hebben (gehad) hebben de eerste jaren na de diagnose psychosociale klachten zoals angstige en depressieve gevoelens, vermoeidheid en/of relatieproblemen. KWF Kankerbestrijding wijdde hieraan een publiekescampangne met als kernboodschap: ‘Praat erover’. Uit een evaluatie van de campagne blijkt dat mensen die hiervoor hulp zochten bij de huisarts daarbij veel baat hadden.
0 reacties

In opdracht van KWF Kankerbestrijding onderzocht onderzoeksbureau Kantar in een representatieve steekproef onder 1640 volwassen (ex)patiënten – op kankersoort – hoe zij met hun klachten omgaan. De onderzoekers vroegen de deelnemers of zij professionele hulp hadden gevraagd bij bovengenoemde klachten en zo ja, bij wie. De respondenten konden op een vierpuntsschaal (ja/een beetje/nee/weet nog niet) aangeven of de klachten na de gevraagde hulp waren verminderd of dat zij er beter mee konden omgaan.

Veel respondenten gaven aan dat het hen helpt om de huisarts om hulp te vragen. Illustratief is in dit verband het verhaal van ex-patiënt Dave: ‘Mijn huisarts (…) belde na elke behandeling om te vragen hoe het met me ging en of ik hulp nodig had (...) voor psychische problemen, maar ook voor klachten en vragen op het gebied van seks en onze relatie; mensen in je omgeving (…) wil je daar niet altijd mee belasten. Ik heb hele fijne gesprekken met haar gevoerd. Die hebben me zeker geholpen. En het is fijn om te weten dat ik altijd bij haar terechtkan.’

Voor huisartsen is het goed te weten dat praten helpt en dat zij er voor deze patiënten echt toe doen.

Lees ook het interview met ex-patiënt Dave op KWF.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen