Nieuws

Prednison kan pijn verlichten bij flaring bij handartrose

Gepubliceerd
25 februari 2020
Een zesweekse kuur van dagelijks 10 mg prednison als behandeling van flaring bij handartrose geeft een significante verlichting van de pijn. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek onder patiënten met artrose die onder behandeling zijn van een reumatoloog.
0 reacties

De onderzoekers selecteerden 92 patiënten met handartrose (> 4 benige noduli bij de PIP- of DIP-gewrichten) en flaring (> 1 gezwollen of rood PIP- of DIP-gewricht én > 1 op echo bewezen synovitis in PIP- of DIP-gewricht). De follow-up was 14 weken. De patiënten moesten een minimale pijnscore hebben van 30 (VAS-score 0 tot 100). De gemiddeld leeftijd was 64 jaar, 80% was vrouw. De onderzoekers vergeleken een zesweekse kuur van eenmaal daags 10 mg prednison gedurende 6 weken en een afbouwperiode van 2 weken met placebo. Na 6 weken scoorde de prednisongroep -22 punten op de VAS-score en de placebogroep -5 (gemiddeld verschil -17 punten; 95%-BI -26 tot -7; p = 0,0007). Dit effect nam af tijdens de afbouwperiode en was 6 weken na het stoppen van de prednison geheel verdwenen. Er werd geen verschil gevonden in gemelde bijwerkingen of complicaties.

De NHG-Standaard Hand- en polsklachten adviseert medicamenteuze behandeling – in de vorm van lokaal of oraal NSAID en paracetamol – in periodes dat pijnklachten op de voorgrond staan en ergotherapeutische interventies onvoldoende baat bieden. Op basis van dit onderzoek zou bij patiënten met evidente handartrose en artritis in DIP- of PIP-gewricht dagelijks 10 mg prednison een alternatief kunnen zijn dat maximaal 12 weken verlichting geeft. Neem dan wel de contra-indicaties en mogelijke bijwerkingen van orale NSAID’s en prednison mee in uw overweging.

Literatuur

  • Kroon FPB, et al. Results of a 6-week treatment with 10 mg prednisolone in patients with hand osteoarthritis (HOPE): a double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Lancet 2019;394:1993-2001.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen