Praktijk

£ 800 beloning om te stoppen met roken

Gepubliceerd
30 maart 2015
Een groep Australische rokende zwangeren kreeg £ 450 bij de belofte om te stoppen met roken. Als ze inderdaad stopten, kregen ze nog eens £ 350. Dat hielp; 23% stopte met roken. Zonder de beloning stopte maar 9%. Een goede mix van straffen en belonen werkt het beste.
Als we dit nu eens toepassen op de 6 miljoen Nederlanders die roken, veel te dik zijn of te veel drinken. Dat kost 3 miljard aan bonussen als ze beloven hun leven te beteren, van wie 14% dat inderdaad doet. Dit is te betalen door de maandpremie ziektekostenverzekering voor iedereen met € 15 te verhogen. Of door de maandpremie van rokers, dikkerds en drinkers met € 40 te verhogen. Die premie verdienen ze tienvoudig terug als ze beterschap beloven en twintigvoudig als ze inderdaad doen wat ze beloven. Daarmee kunnen we 800.000 ongezond levende mensen veranderen in gezond levende mensen. Die leven daardoor 10 jaar langer. Een paar tientjes per gewonnen levensjaar is een schijntje. De kat kost meer. Het is ...
...een uitvoerbaar plan. Het is een effectief en efficiënt plan. Maar willen we het ook? Ik wil het niet. Ongezond leven moet je niet bestraffen met premieverhoging – mijn standpunt. Gezonder gaan leven moet je niet belonen met een flinke bonus, al helemaal niet met premieverhoging voor iedereen. Waarom? Omdat ik het niet netjes vind om gezond en ongezond gedrag individueel te beprijzen met een bonus of strafkorting. Dit past niet bij de geneeskunde. De dokter is immers geen koopman.
Nico van Duijn

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen