Nieuws

Reactie ‘Anosmie en dysgeusie bij COVID-19’ [Ingezonden]

Gepubliceerd
5 oktober 2020
In zijn nieuwsbericht schrijft Rick van Uum dat verminderde reuk en veranderde smaak kunnen passen bij een COVID-19-infectie. Is er al iets duidelijk over het onderliggende mechanisme? Een lezer reageert.
0 reacties
Geur en smaak
© Shutterstock

Inge Vroomen: "Ik heb zelf in maart een COVID-19-infectie gehad en reuk en smaak zijn nog steeds niet terug. Daarnaast heb ik ook veel spierpijn en een soort neuropathische pijn in mijn armen. Ik heb het gevoel dat het virus ook het zenuwstelsel beschadigt."

De auteur: Meer neurotrope symptomen bij COVID-19

De veronderstelling is dat SARS-CoV-2 2 receptoren (ACE2 en TMPRSS2) gebruikt om de cel binnen te dringen. Deze receptoren zijn ook aanwezig in de mond- en neusholte, en de hypothese is dat infectie leidt tot anosmie/dysgeusie.

Er worden meer neurotrope symptomen beschreven bij COVID-19, maar het is (nog) onduidelijk of deze voortkomen uit directe infectie van het zenuwstelsel (neuro-invasie), een parallelle infectie van neuronen en gliacellen (neurotropisme) of een auto-immuunreactie. Je vraag kan ik dus niet direct beantwoorden, behalve door erop te wijzen dat de literatuur meer neurologische symptomen rapporteert.1234

Goed herstel gewenst.

Rick van Uum

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen