Nieuws

Reactie ‘Chondrodermatitis nodularis chronica helicis’ [Ingezonden]

Gepubliceerd
1 mei 2020
Een reactie op het artikel ‘Chondrodermatitis nodularis chronica helicis’.
0 reacties

Ik ben gewend om deze aandoening operatief te behandelen in de huisartsenpraktijk, dat scheelt hoge zorgkosten. Met goede desinfectie, lokale verdoving, openklappen van de huid, wegkrabben van de nodulus met een scherpe lepel en de huid sluiten met huidlijm, lijkt het mij een simpele oplossing wanneer conservatieve behandeling niet werkt. Ik heb nooit complicaties gezien, maar bespreek ze wel vooraf.

Leandro Melini

De auteurs: stuur altijd materiaal in

Volgens ons kan een dergelijke chirurgische behandeling inderdaad ook door een huisarts uitgevoerd worden, mits men zich hiertoe bekwaam voelt en voldoende ervaring heeft. Omdat we inschatten dat de meeste huisartsen zich hiertoe minder bekwaam zullen voelen en slechts sporadisch in aanraking zullen komen met CNCH, hebben we in ons artikel vooral willen adviseren om te verwijzen naar de medisch specialist.

We raden huisartsen die de behandeling zelf willen uitvoeren aan om altijd materiaal voor pathologisch onderzoek in te sturen, om zeker te weten dat het om CNCH gaat. Bovendien is het belangrijk dat het kraakbeen zo glad mogelijk gemaakt wordt tijdens de behandeling, omdat een patiënt anders nog steeds klachten van irritatie kan blijven ervaren.

Pim Keurlings en Satish Lubeek

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen