Nieuws

Reacties ‘Kleine kinderen en kinkhoest, een gevaarlijke combinatie’ [Ingezonden]

Gepubliceerd
2 april 2020
Twee reacties op het artikel ‘Kleine kinderen en kinkhoest, een gevaarlijke combinatie’, gepubliceerd in H&W van december 2019.
0 reacties

Codeïne gecontra-indiceerd

Klein zijspoor, maar wel van levensbelang. Codeïne bij een moeder die borstvoeding geeft, zoals in deze casus is beschreven, is naar mijn weten gecontra-indiceerd. In het Farmacotherapeutisch Kompas staat bij codeïne en lactatie: als de moeder een ‘ultrarapid CYP2D6-metabolizer’ is, kunnen symptomen van toxiciteit optreden zoals een ademhalings-depressie. Dit naar aanleiding van een casus met fatale afloop, gepubliceerd in The Lancet in 2006. Aangezien de meeste vrouwen niet weten of ze een ultrarapid metabolizer  zijn, is sindsdien  wereldwijd  codeïne gecontra-indiceerd bij vrouwen die borstvoeding geven.

Jacolien Schoorl

De auteurs: moeder was gestopt met borstvoeding

De moeder gaf in de eerste dagen na de geboorte borstvoeding, maar was daarmee vanwege het hoesten gestopt. Terugkijkend in het dossier lijkt de codeïne te zijn gestart na de stop van de borstvoeding. En dit was weer ruim een week voordat moeder zich presenteerde met de ALTE van haar baby. De codeïne zal niet de oorzaak zijn geweest van de ALTE.

Mark van der Wel, mede namens Collete van Bokhoven

Daadwerkelijk kinkhoest aangetoond?

Tragisch voorbeeld in deze casus. Het is zeer goed dat we gaan starten met maternale vaccinatie! Mijn vraag over de casus: is er ook daadwerkelijk kinkhoest aangetoond bij moeder en/of baby? Ik lees dat de huisarts kiest voor bloed-onderzoek en dit blijkt niet eenduidig. En verder dat de opvallende leukocytose de diagnose kinkhoest bevestigde. Klopt de diagnose dan wel? Is er PCR-onderzoek gedaan bij de baby waarmee de diagnose bevestigd is?

Sjoerd Steendijk

De auteurs: kinkhoest aangetoond bij zuigeling

De casus van de zuigeling teruglezend kunnen wij uw verwarring hierover voorstellen en hadden we helderder kunnen formuleren. Er is daadwerkelijk kinkhoest aangetoond bij de zuigeling. Deze diagnose is twee dagen na opname op de ic microbiologisch bevestigd; er bleek sprake van Bordetella pertussis.

Mark van der Wel, mede namens Collete van Bokhoven

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen