Nieuws

Relatie tussen suikerdranken en kanker

Gepubliceerd
28 oktober 2019
In een groot cohortonderzoek is een relatie gevonden tussen het drinken van suikerdranken en kanker, onafhankelijk van BMI, vetinname en diabetes type 2. Hard bewijs daarvoor ontbreekt echter. Er blijft dan ook veel discussie over de vraag of we van suikerdranken kanker krijgen.
0 reacties

In dit Franse cohortonderzoek werden data gebruikt van vrijwillige aanmelders (n = 101.257, gemiddelde leeftijd 42 jaar). De follow-upduur was vijf jaar. Gegevens over de inname van zoete dranken en het voorkomen van kanker werden verzameld via zelfrapportage. De onderzoekers vonden een positief verband tussen suikerdranken (inclusief vruchtensappen) en alle typen bestudeerde kankers (alle maligniteiten behalve basaalcelcarcinoom). De gestandaardiseerde hazard ratio (sHR) per 100 ml was per dag suikerdrank 1,18 (95%-BI 1,10 tot 1,27) en tussen suikerdranken (exclusief vruchtensappen) en borstkanker 1,23 (95%-BI 1,03 tot 1,48). De andere typen apart bestudeerde kankers (prostaat- en colorectale kanker) waren niet geassocieerd met de inname van suikerdranken. De onderzoekers vonden geen verband tussen met zoetstof gezoete dranken en kanker.

De beperkingen van het onderzoek waren het gebrek aan precisie, de generaliseerbaarheid, de grote verschillen tussen de groepen qua confounders en mogelijke overcorrectie waardoor de associatie kan wegvallen of zelfs omkeren.

Interpretatie van dit soort observationele onderzoeken blijft lastig. Een causaal verband wordt niet aangetoond en kwantificeren van de gevonden relatie is moeilijk. Eerdere onderzoeken naar het verband tussen suikerdranken en kanker lieten wisselende resultaten zien. De resultaten van dit onderzoek zijn ‘nice to know’ als patiënten hierover vragen stellen, maar op dit moment zijn er nog te weinig gegevens om aan de uitkomsten harde conclusies te verbinden.

Literatuur

  • Chazelas E, et al. Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 2019;365:l2408.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen