Nieuws

Resectie van longmetastasen bezien per patiënt

Gepubliceerd
6 november 2019
Patiënten met longmetastasen kunnen in aanmerking komen voor metastasectomie. De operatie gaat gepaard met zowel een lage morbiditeit als mortaliteit, en ook de langetermijnresultaten zijn gunstig. Selectiebias speelt hierbij echter een grote rol: alleen patiënten die fit genoeg zijn, komen in aanmerking voor de behandeling. Dat blijkt uit een observationeel onderzoek en literatuuroverzicht van Nederlandse onderzoekers.
0 reacties

De onderzoekers gebruikten de Dutch Lung Surgery Audit om de uitkomsten van metastasectomie van longmetastasen bij patiënten te onderzoeken (periode van 2013 tot 2014). In totaal ondergingen 653 patiënten deze operatie. Complicaties traden op bij 10% van de patiënten, waarvan een pneumonie het vaakst voorkwam (33%). Van de patiënten overleed 1,1% binnen 30 dagen na de operatie. Een slechtere longfunctie of ‘performance status’ en een uitgebreidere resectie dan een sublobaire resectie waren risicofactoren voor complicaties.

Ook de langetermijnresultaten lijken gunstig. Een Frans onderzoek liet zien dat bij patiënten met een colorectaalcarcinoom en synchrone longmetastasen (gevonden afstandsmetastasen op moment van diagnosestelling) de een-, drie- en vijfjaarsoverleving respectievelijk 56, 15 en 8% is. Uit dit onderzoek en een Deens onderzoek blijkt dat de een-, drie- en vijfjaarsoverleving bij patiënten bij wie een metastasectomie werd verricht hoger ligt (respectievelijk 85 tot 86%, 53 tot 54% en 32%). De een-, drie- en vijfjaarsoverleving van patiënten met metachrone longmetastasen (afstandsmetastasen die later optreden) is respectievelijk 50, 14 en 5%. Ook bij hen verbetert de overleving na een metastasectomie (respectievelijk 94, 59 en 30%).

Patiënten die een metastasectomie van longmetastasen ondergaan, kunnen echter niet een-op-een worden vergeleken met patiënten bij wie geen metastasectomie is verricht, omdat alleen patiënten die fit genoeg zijn worden geopereerd. Zij hebben sowieso een betere prognose vanwege hun betere fysieke conditie. De onderzoekers pleiten daarom voor een zorgvuldige afweging bij iedere patiënt. RCT’s zullen moeten uitwijzen of metastasectomie van longmetastasen de morbiditeit en mortaliteit verbetert.

Lees meer over het onderzoek: Resectie van longmetastasen gerechtvaardigd? 

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen