Nieuws

Risicofactoren voor hoofdluis

Gepubliceerd
23 februari 2016

Hoofdluis (Pediculus capitis) komt weer vaker voor. Hoewel veel risicofactoren ondertussen nu wel bekend zijn bleek uit een recent onderzoek dat met name het vóórkomen van hoofdluis bij broers en zussen een belangrijke risicofactor is voor het hebben van hoofdluis.

Birkemoea et al. onderzochten in dit Noorse onderzoek bij 5663 kinderen in de basisschoolleeftijd welke risicofactoren samenhangen met incidentele en langer durende infecties met hoofdluis. Dit onderzochten zij op 12 verschillende scholen in 3 verschillende uitbraakepisoden.

Broers en zussen geïnfecteerd met hoofdluis gaven het hoogste risico op hoofdluis: OR’s van 7, 27, en 36 in verschillende onderzoeksperioden.

De haarlengte van de kinderen is ook voorspellend: ten opzichte van kort haar heeft haar tot op de schouders een twee keer zo groot risico op hoofdluis. Lang haar geeft meer risico dan kort haar maar wel veel minder dan haar tot op de schouders.

Het voorkomen van hoofdluis in de klas was een belangrijkere voorspeller dan het voorkomen van hoofdluis op school zelf. Er werden geen gezinskenmerken gevonden die voorspellend waren voor het hebben van hoofdluis.

In de praktijk komen patiënten met hoofdluis meestal pas op het spreekuur van de huisarts als behandelingen niet effectief zijn of de infecties recidiveren. In die gevallen kan de huisarts aandacht besteden aan deze risicofactoren en benadrukken dat behandeling van het gehele gezin van belang is.

Birkemoea T, et al. Head lice predictors and infestation dynamics among primary school children in Norway. Fam Pract 2016;33:23-9.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen