Nieuws

Rol huisarts in nazorg van patiënten met colorectale kanker

Gepubliceerd
2 februari 2017
Het aantal patiënten dat overleeft na een periode van colorectale kanker neemt toe. Huisartsen blijken een belangrijke rol te spelen in de nazorg van deze patiëntengroep. Daarbij is er met name aandacht voor voeding, maag- en darmklachten en psychologische problemen.
De toegenomen overleving betekent ook dat er nagedacht moet worden over de zorg en zorgkosten die dit met zich meebrengt. In dit onderzoek werd het zorggebruik van patiënten uit de achttien praktijken van het Registratie Netwerk Groningen twee tot zes jaar na een behandeling in verband met colorectale kanker in kaart gebracht. Het aantal huisarts-patiëntcontacten, voorgeschreven medicatie en verwijzingen door huisartsen werden vergeleken tussen patiënten met colorectale kanker en een historisch cohort patiënten dat gematcht was op leeftijd en geslacht. Arts-patiëntcontacten werden vergeleken op ICPC-code en voorgeschreven medicatie op de ATC-code.
Patiënten met een geschiedenis van colorectale kanker hadden significant meer face-to-facecontacten in het tweede (63%), derde (32%) en zesde (23%) jaar, meer medicatievoorschriften in het tweede, derde en zesde jaar en meer verwijzingen naar specialisten in het tweede en vijfde jaar na de diagnose. De toename in contacten en voorschriften betrof vooral vragen over voeding, klachten met betrekking tot de tractus digestivus en psychologische problemen.
Dit onderzoek suggereert dat huisartsen al een belangrijke rol spelen tijdens de follow-up van patiënten na een periode van colorectale kanker. In de discussie over de rol van de huisarts bij oncologische nazorg dienen deze gegevens meegenomen te worden.
Wim Verstappen

Literatuur

  • 1.Brandenbarg D, et al. Primary healthcare use during follow-up after curative treatment for colorectal cancer. Eur J Cancer Care. 2016 Oct 10. Doi: 10.1111/ecc.12581.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen