Nieuws

Rood vlees en diabetes type 2

Gepubliceerd
9 januari 2014
Vlees eten leidt tot egoïsme en agressiviteit. Althans, dit waren de conclusies uit het onderzoek van Diederik Stapel en Roos Vonk een aantal jaar geleden. Verzonnen uitkomsten, naar nu blijkt. De relatie tussen het eten van rood vlees en ziektebeelden blijft echter een onderwerp waarnaar onderzoek wordt verricht.
Onderzoekers van Harvard in de Verenigde Staten onderzochten veranderingen in de consumptie van rood vlees en het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Hiertoe analyseerden zij de gegevens van 3 grote cohortonderzoeken. Zij documenteerden 7540 gevallen van diabetes type 2 tijdens de follow-upperiode. De onderzoekers stelden vast dat deelnemers met een toegenomen of verminderde intake over het algemeen jonger waren, hogere BMI-scores hadden en vaker rookten dan mensen met een stabiele intake. Zoals verwacht was toename van het eten van rood vlees geassocieerd met gewichtstoename en hogere calorie-inname. Toegenomen inname van rood vlees van meer dan 0,5 porties per dag was geassocieerd met een 48% hoger risico op het krijgen van diabetes type 2 (pooled HR 1,48; 95%-BI 1,21-1,41). Gecorrigeerd voor BMI en gewichtstoename zakte het risico naar 30% (pooled HR 1,30; 95%-BI 1,21-1,41). Wanneer mensen minder rood vlees gingen eten, leidde dat niet tot een significante daling van het risico op diabetes type 2. Echter, wanneer vermindering van inname van rood vlees gebruikt wordt om het toekomstige risico op diabetes type 2 te voorspellen, blijkt het risico 10% lager te zijn (pooled HR 0,90; 95%-BI 0,83-0,97), gecorrigeerd voor BMI en gewichtstoename.
Het onderzoek noemt significante uitkomstmaten, echter een causaal verband tussen het eten van rood vlees en het risico op diabetes mellitus type 2 is niet duidelijk. Daarnaast is het de vraag of deze ook klinisch relevant zijn. Vooralsnog lijkt wel een relatie tussen voedingspatroon, leefstijl en diabetes te bestaan, echter de causaliteit moet nog verder worden onderzocht.
Bart van Wijk

Literatuur

  • 1.Pan A, et al. Changes in red meat consumption and subsequent risk of type 2 diabetes mellitus. Three cohorts of US men and women. JAMA Intern Med 2013;173:1328-35.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen