NHG Forum

Rookvrije start

Gepubliceerd
3 januari 2018
De kruitdamp van het vuurwerk is nog niet opgetrokken of de goede voornemens vliegen ons alweer om de oren. Onze patiënten willen meer bewegen en afvallen.
0 reacties
Rob Dijkstra
Rob Dijkstra

De kruitdamp van het vuurwerk is nog niet opgetrokken of de goede voornemens vliegen ons alweer om de oren. Onze patiënten willen meer bewegen en afvallen. Voor de rokers komt stoppen met roken daar nog bij. Een strakke begeleiding van de huisarts helpt.

We vergeten nog wel eens dat rokers alle symptomen vertonen die bij verslavingsgedrag horen. Wist u dat 90% van de rokers zegt spijt te hebben ooit te zijn begonnen? Het zal ongeveer 25 jaar geleden zijn dat ik de ene rokende moeder tegen de andere hoorde zeggen: ‘Roken tijdens de zwangerschap, daar krijg je lekker kleine kindjes van.’ Ondertussen weet zo ongeveer iedereen dat roken heel slecht is en vooral in de zwangerschap. Toch rookt nog 9% van de zwangeren en dat is 9% te veel. De foetus heeft daar echt last van.

De meeste zwangeren doen stoppogingen, maar lang niet altijd met succes. Roken is niet alleen risicogedrag, het is een verslavingsziekte die een actieve aanpak van ons vraagt en een intensieve begeleiding. De website Rookvrije Start,https://rookvrijestart.rokeninfo.nl, biedt de mogelijkheid om extra actief te worden, als ambassadeur. U krijgt dan toegang tot handige hulpmiddelen, zoals een e-learning en een infographic met tips voor ouders en professionals, die u kunt gebruiken tijdens het consult. Start dus dit jaar met het voornemen om als ambassadeur de ongeboren kinderen in uw praktijk een rookvrije start te geven.

Rob Dijkstra

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen