NHG Forum

Roosterprogramma [Uitgelichte post HAweb]

Gepubliceerd
30 december 2020
Ellen Brand-Piek, huisarts in Zwolle wil in haar praktijk een online roosterprogramma voor de doktersassistentes om niet afhankelijk te zijn van 1 persoon. ‘De assistente die altijd inroostert, werd ziek. Niemand wist hoe haar methode met briefjes precies werkte: een black box.’ 
0 reacties

Brand-Piek: ‘Met een online roosterprogramma met urenregistratie ben je niet meer van 1 persoon afhankelijk. Bovendien: als iedereen het overzicht heeft over hoe de bezetting is, is er ook meer begrip voor als iemand vrij wil maar geen vrij kan krijgen. De assistentes voelen zich medeverantwoordelijk om het op te lossen als de bezetting tekortschiet.

Ik kende een roosterprogramma van de HAP. Maar dat is meer iets voor de autofabriek hier in Zwolle met ploegendiensten, verschillende werktijden en verschillende disciplines. Ongeschikt voor onze praktijk. Bij ons verdelen de huisartsen en de praktijkondersteuners-somatiek onderling de spreekuren. En de POH-ggz regelt zelf haar afspraken. Het roosteren is dus alleen nodig voor de assistentes.

Ik vroeg rond in onze HAGRO, maar niemand gebruikte een computerprogramma voor die roosters. Op internet zie je al snel door de bomen het bos niet meer, dus ik dacht aan HAweb Ledenforum. Er kwamen veel interessante reacties. Ik heb alle demo’s bekeken en 3 programma’s geselecteerd om de assistentes te laten uitproberen. Ik wil graag investeren in een goed programma en het nu echt goed regelen.’ 

➤ Heeft u ook een vraag of opinie? Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Online app

Wij gebruiken een programma waarmee je roosters voor meerdere locaties kunt maken. Bij ons is het gekoppeld aan een urenregistratiesysteem. De assistentes klokken dus in en uit. Via een app kunnen assistentes hun rooster inzien en verlofdagen aanvragen. Aan het einde van de maand kunnen in het beheerprogramma de uren gecontroleerd worden en vervolgens worden deze met 1 druk op de knop naar de salarisadministratie verzonden.

Huisarts in Zeeland

Verlof en ziekte

Sinds kort gebruiken wij een programma voor zelfstandige praktijken. De periode is te kort om stellig te kunnen zeggen hoe het bevalt, maar het programma is in ieder geval erg compleet. Automatische roostering, urenregistratie, verlofverzoeken, ziekteregistratie, en meer: alles zit erin.

Huisarts in de provincie Utrecht

HAP-programma

In onze praktijk, met 22 medewerkers, hebben we goede ervaringen met het programma dat ik kende van de HAP. Voor een klein team is het misschien iets minder interessant.

De leverancier staat open voor korting als je met meerdere praktijken het pakket afneemt. We maken met het programma ook de dagplanning voor de assistentes. Heel handig.

Huisarts in Limburg

Tijdwinst

Het programma van de HAP is best kostbaar, maar wel heel prettig en overzichtelijk. Wellicht verdient het zich terug in de tijdswinst door het gebruik.

Je kunt ook een assistente op training sturen en een goede spreadsheet laten opzetten.

Huisarts in Drenthe

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen