Nieuws

Rubberbandligatie of hemorroïdaal arterie ligatie?

Gepubliceerd
5 september 2016

Hemorroïdaal arterie ligatie (HAL) is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Tot nu toe waren er nog geen grote onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van deze meer invasieve procedure met als controle de bekende rubberbandligatie (RBL). Dit onderzoek toont aan dat het aantal heringrepen in beide groepen hoog ligt. Als er een ingreep moet worden verricht, gaat de voorkeur uit naar een behandeling door middel van RBL, omdat deze met minder pijn en bijwerkingen gepaard gaat.

Brown et al. onderzochten in Engeland het verschil tussen beide procedures. Eén jaar na de ingreep hadden 87 van de 176 patiënten behandeld met RBL (49%) en 48 van de 161 patiënten behandeld met HAL (30%) een recidief. Dit grote verschil is met name terug te zien in het aantal tweede ingrepen dat noodzakelijk was. Dit lag bij RBL (32%) veel hoger dan bij HAL (14%).

De hoeveelheid pijn na de ingreep op een tienpuntsschaal was op de eerste dag na de procedure 3,4 bij RBL en 4,6 bij HAL, een verschil van 1,2 (95%-BI 1,8 tot 0,5). Na zeven dagen was het verschil nog groter 1,5 (95%-BI 2,0 tot 1,0). Op latere tijdstippen was er geen verschil in pijn meer.

In totaal werden dertien patiënten opgenomen in verband met bijwerkingen: één uit de RBL-groep (1%) en twaalf uit de HAL-groep (7%) (o.a. verdenking sepsis, twee keer bloedtransfusie).

Op basis van dit onderzoek kan de huisarts adviseren om bij een noodzaak tot behandeling RBL de voorkeur te geven boven HAL. Daarnaast dient de patiënt voorgelicht te worden over het hoge recidiefpercentage bij beide ingrepen.

Brown S, et al. Haemorrhoidal artery ligation versus rubber band ligation for the management of symptomatic second-degree and third-degree haemorrhoids (HubBLe): a multicentre, open-label, randomised controlled trial. Lancet 2016;388:356-64.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen