Nieuws

SARS-CoV-2 blijft tot dagen aanwezig op plastic en roestvrijstaal

Gepubliceerd
10 april 2020
Dossier
In een brief aan de editor van The New England Journal of Medicine melden auteurs dat het SARS-CoV-2 virus, de veroorzaker van COVID-19, uren tot zelfs dagen stabiel aanwezig blijft op verschillende oppervlaktes.
0 reacties
Reinigen
© Margot Scheerder

De auteurs vergeleken het SARS-CoV-2 met SARS-COV-1, het meest gerelateerde humane coronavirus dat tot nu toe minder besmettelijk en minder dodelijk lijkt te zijn dan SARS-CoV-2. In het onderzoek werden beide virussen in aerosolen gebracht en deze werden aangebracht op koper, roestvrijstaal, plastic en karton. In deze situaties werden de titers (aantal verdunningen dat nodig is tot het virus nog 50% van de geïnfecteerde cellen doodt (TCID50)) gemeten gedurende 3 uur voor de aerosolen en 72 uur voor de oppervlaktes. SARS-CoV-2-aerosolen waren nog actief na 3 uur, waarbij de verdunningstiter iets was afgenomen van 103,5 naar 102,7. Op roestvrijstaal en plastic was het virus nog actief na 72 uur, ook al was de titer sterk afgenomen: op plastic van 103,7 tot 100,6 na 72 uur en op roestvrijstaal van 103,7 tot 100,6 na 48 uur. Op karton werd tot 24 uur na aanbrengen nog actief virus gemeten en op koper tot 4 uur na aanbrengen. Behalve voor karton zijn de resultaten van SARS-CoV-2 en SARS-CoV-1 vergelijkbaar. 

De wetenschap dat het virus uren tot dagen aanwezig blijft op onder andere karton, koper, roestvrijstaal en plastic benadrukt het belang van desinfectie van de omgeving. Dat is een duidelijke onderbouwing van het NHG-advies om na het spreekuur ruimten en meubilair te desinfecteren en de ruimte te ventileren. Naast regelmatig handen wassen en zo min mogelijk aan het gezicht te zitten, kunnen we op deze manier transmissie van COVID-19 via oppervlaktes maximaal beperken.

Literatuur

  • Van Doremalen N, et al. Aerosol and surface stability of SARS-CoV-2 as compared with SARS-CoV-1. N Engl J Med 2020 Mar 17. DOI: 10.1056/NEJMc2004973 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen