Praktijk

Seks en migraine

Gepubliceerd
3 november 2015
Seks verlicht een migraineaanval bij een kwart van de migrainemensen. Bij 10% verdwijnt de aanval helemaal, bij nog eens 30% neemt de migraine af. Dit geldt voor mannen en voor vrouwen, voor masturberen en voor samen seks. Sommigen vertelden dat het moment tijdens de aanval uitmaakte voor het effect. Overigens werd de migraine bij 15% erger van seks.
Voor mensen met clusterhoolfdpijn geldt iets dergelijks. Van hen vertelde 30% dat seks hielp en 50% dat de clusterhoofdpijn er erger door werd. De vragenlijst was heel voorzichtig opgesteld. Seks was omschreven als elke gezamenlijke of individuele activiteit die was bedoeld om een orgasme te bereiken of iets wat daarop lijkt. Daarom is niet duidelijk of het wel echt het orgasme is wat het doet. Misschien is een knuffel wel genoeg. Misschien is een fantasie wel genoeg.
Seks kan dus een goedkoop hoofdpijnmedicijn zijn, tenminste als je het gewoon thuis doet. Vanaf nu is de bedopmerking ‘Schat, ik heb hoofdpijn’ een verwarrende opmerking voor de partner. Wel moet ik nog bedenken welke tekst ik zal gebruiken om een beschaafd advies te geven. Zo’n adviesgesprek lijkt me veel leuker dan ernstige opmerkingen over afvallen, regelmaat en sla eten. Het vak wordt steeds leuker.
Nico van Duijn

Reacties (1)

A redactie (niet gecontroleerd) 10 december 2015

Geachte redactie,

Ik mis de literatuurverwijzing. Kunt u die geven?

M vr groet, E. de Jongh

Verder lezen