Nieuws

Senioren tevreden over hun huisarts

Gepubliceerd
2 april 2017
Senioren geven hun huisarts een 8,2 voor sociale vaardigheden en een 8 voor vakkennis. Ze vinden de huisarts van nu beter dan de huisarts van vroeger. Van de senioren zou 81% zijn huisarts aanraden aan anderen.
De huisarts vervult een belangrijke rol voor ouderen. Senioren bezoeken de huisarts vaker dan jongere mensen. De ouderenbond KBO-PCOB liet de relatie tussen senioren en hun artsen onderzoeken. Elfhonderd Nederlanders van gemiddeld 74 jaar oud vulden de enquête in. Er deden mensen met een laag, gemiddeld en hoog opleidingsniveau mee.
Uit het onderzoek blijkt dat senioren tevreden zijn over hun huisarts. Ze geven hoge cijfers op zowel sociaal als medisch-inhoudelijk vlak. In vergelijking met vijftig jaar geleden vindt men de huisarts positief veranderd. De huisarts van nu is minder afstandelijk, luistert beter, is gemakkelijker benaderbaar, vakkundiger en heeft betere sociale vaardigheden. Zesentwintig procent van de respondenten geeft aan dat de huisarts weleens iets aardigs heeft gedaan voor deze patiënt of diens familie. Voorbeelden hiervan zijn een onaangekondigd huisbezoek of extra aandacht in moeilijke tijden. Een kwart van de patiënten is ontevreden over de privacy aan de balie van de doktersassistente. Tevens zijn ze minder tevreden over het contact met en de bereikbaarheid van de huisartsenpost. De specialist scoorde even goed als de huisarts.
Het is fijn om te weten dat we hoog scoren bij onze frequentste bezoekers. Er zijn echter nog verbeterpunten, waaronder de privacy bij de balie. Wellicht is dit mooie compliment een motivatie om de puntjes op de i te zetten.

Literatuur

  • 1.Seniorenorganisatie PCOB. Senioren tevreden over hun huisarts. PCOB, 17 januari 2017.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen