Nieuws

Serviesgoed in de strijd tegen kinderobesitas

Gepubliceerd
31 juli 2013
Eén op de acht kinderen in Nederland is te zwaar en dat is 50% meer dan pakweg 25 jaar geleden. In binnen- en buitenland lopen projecten en onderzoeken om dit groeiende gezondheidsprobleem een halt toe te roepen. In de Verenigde Staten onderzocht men een simpel concept: een leeftijdsadequaat bord.
Op een privéschool in Philadelphia, Pennsylvania, keken onderzoekers hoeveel kinderen tussen de 4 en 5 jaar opschepten (en opaten) als zij een standaard ‘volwassen’ bord dan wel een ‘kinder’ bord gebruikten. Tweeënveertig kinderen uit de twee eerste klassen van de school aten dagelijks op school een warme maaltijd die ze zelf opgeschept hadden. Gedurende acht weken werd bijgehouden hoeveel ze opschepten en opaten. De kinderen kregen wekelijks een groot dan wel klein bord, waarbij de oppervlakte van het grote bord twee keer zo groot was als dat van het kleine bord. De onderzoekers deden hun best om de kinderen niet te laten merken dat ze bijhielden hoeveel de kinderen aten. Bij een volwassen maat bord schepten de kinderen meer op en kregen ze gemiddeld 90 kcal per maaltijd meer binnen (980 versus 890 kcal). Kinderen aten bij een groter bord meer van zowel amorf voedsel (bijvoorbeeld macaroni) als van voedsel dat in units verstrekt werd (bijvoorbeeld kip nuggets of pizza). Ook aten ze bij een groot bord meer fruit, maar niet meer groenten.
Dit onderzoek leert ons allereerst dat we blij mogen zijn dat in Nederland maaltijden met een calorische waarde van 900 kcal voor kleuters niet gebruikelijk zijn. Het serviesgoed aanpassen aan de leeftijd is daarnaast een simpel advies dat mogelijk ook hier zijn vruchten afwerpt.
Linda Bröker

Literatuur

  • 1.Mitchell AJ, et al. Plate size and children’s appetite: effects of larger dishware on self-served portions and intake. Pediatrics 2013;131;e1451.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen