Nieuws

Slachtoffers van geweld hebben vaak levenslang

Gepubliceerd
10 november 2018
'Van daar naar nu' is een zeer verhelderend boek over de wijze waarop geweld diepe sporen nalaat in de belevingstoestand van het slachtoffer en de manier waarop dit de relaties met anderen kan beïnvloeden.
0 reacties

Samenvatting

Van daar naar nu is een zeer verhelderend boek over de wijze waarop geweld diepe sporen nalaat in de belevingstoestand van het slachtoffer en de manier waarop dit de relaties met anderen kan beïnvloeden.

Fedia Jacobs. Van daar naar nu. Beter contact tussen geweldslachtoffers en hun naasten. Amsterdam/Amstelveen: Totemboek, 2017. 200 pagina’s. ISBN 9789491683299. Prijs € 24,99.

 

Psychiater Fedia Jacobs beschrijft hoe geweld dat slachtoffers wordt aangedaan – zoals gijzeling, marteling, oorlog, seksueel geweld of kindermishandeling – een blijvende invloed kan hebben op de belevingstoestand van het slachtoffer. Het gaat hierbij expliciet om slachtoffers van zogenoemd man-made disaster, geweld uitgeoefend door andere mensen. Emoties en gedragingen die functioneel waren ten tijde van het geweld kunnen nog lang na het doorgemaakte trauma aanwezig blijven en zodoende relaties met anderen, zoals partners of kinderen, beïnvloeden en een goed contact met deze naasten in de weg staan.

De illustraties met legopoppetjes visualiseren zowel het trauma (daar) als de belevingstoestand van het slachtoffer en de wijze waarop deze belevingstoestand de relaties met hun naasten in het nu beïnvloedt. Deze relaties kunnen worden verbeterd door behandeling van het slachtoffer en diens naasten. De behandeling is onder andere gericht op traumaverwerking en op het inzichtelijk maken van de belevingstoestand van het slachtoffer in de relaties met anderen (opstellingen met legopoppetjes).

Het boek is helder van opbouw, met veel praktijkvoorbeelden en illustraties die de materie inzichtelijk en concreet maken. Helaas biedt het boek geen wetenschappelijke onderbouwing.

Voor de huisarts of poh-ggz geeft het boek vooral inzicht in wat er kan gebeuren in relaties met naasten als mensen ernstig zijn getraumatiseerd, maar het is zeker geen ‘handleiding’ over de therapie, eerder een kennismaking. Dit boek nodigt uit tot verdere verdieping.

Waardering: •••••

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen