NHG forum

Slimmere signalen in de voorschrijfsystemen

Gepubliceerd
26 november 2020
Tijdens het spreekuur krijgt u via het HIS veel signalen die de medicatieveiligheid moeten bevorderen. Zelfs zoveel, dat het risico bestaat dat u belangrijke signalen over het hoofd ziet. Samen met (ziekenhuis)apothekers, medisch specialisten en softwarehuizen werkt het NHG aan verbetering van de medicatiebewaking door het ontwikkelen van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
0 reacties
MFB
© Zindex

Als u bijvoorbeeld ibuprofen voorschrijft aan een patiënt met pijnklachten die ook rivaroxaban gebruikt, verschijnt er een signaal dat u aan maagbescherming moet denken. U kijkt in het dossier en ziet dat deze patiënt geen protonpompremmer gebruikt. Met een leeftijd van 58 jaar en geen risicofactoren is hier ook geen indicatie voor. Een onnodig signaal.

Met het verbeteren van de medicatiebewaking door het gebruik van MFB’s worden dit soort onnodige signalen voorkomen. De MFB’s gaan verder dan de huidige medicatiebewaking omdat ze ook kenmerken zoals leeftijd, of uitslagen (bijvoorbeeld de nierfunctie) mee laten wegen. Ook kunnen MFB’s controleren op ontbrekende medicatie, zoals in bovenstaand voorbeeld. Hierdoor krijgt u minder én alleen relevante medicatiebewakingssignalen.

De eerste MFB’s draaien nu al in verschillende huisartsinformatiesystemen. Uiterlijk februari 2024 moet de volledige medicatiebewaking bestaan uit MFB’s. Dit gaat stapsgewijs. Eerste prioriteit hebben de interactiesignalen (die getoond worden als medicijnen elkaar beïnvloeden) en de signalen bij een verminderde nierfunctie.

Komt u in uw praktijk signalen tegen die wel wat verfijning kunnen gebruiken, laat het ons weten via Carolien Hooymans, c.hooymans@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen