Nieuws

Smart technologie bij COPD: effectief tot zes maanden

Gepubliceerd
1 september 2017
Dossier
Interventies voor zelfmanagement bij mensen met COPD via smart technologie (apps, Skype, websites) blijken een beperkt en kortdurend (zes maanden) maar positief effect te hebben. Dat blijkt uit een recente Cochrane-review.
De auteurs zochten in de literatuur naar RCT’s (randomized control trials) die het effect onderzochten van interventies met smart technologie bij zelfmanagement voor COPD. Zij vonden slechts drie geschikte, recente onderzoeken met in totaal 557 deelnemers, de gemiddelde leeftijd was 64 jaar. Van deze deelnemers kregen er 319 ondersteuning via smart technologie en 238 de gebruikelijke begeleiding, dus niet digitaal, zoals een consult/gesprek of geschreven adviezen/begeleiding gedurende een periode van zes maanden.
De auteurs definieerden voor het literatuuronderzoek relevante uitkomstwaarden, waarvan de meerderheid helaas niet werd teruggevonden in de onderzoeken: onder andere longfunctie, angst, depressie en kosteneffectiviteit. Wel zagen zij een positief effect op de uitkomstmaten kwaliteit van leven (significant tot zes maanden, maar niet meer bij twaalf maanden) en fysiek activiteitenniveau (864 stappen meer per dag bij smart technologie tot zes maanden, na twaalf maanden geen effect meer). Zij vonden geen verschillen bij het aantal ziekenhuisopnames en acute exacerbaties. De kwaliteit van de onderzoeken was niet hoog en dus konden de auteurs geen keiharde conclusies trekken. Zoals vaker is er meer kwalitatief goed onderzoek nodig.
Voor de praktijk betekenen de resultaten dat smart health geen one size fits all-oplossing is bij chronische ziekten, zoals COPD. Huisartsen moeten per patiënt bekijken of smart technologie past en meerwaarde kan hebben. Persoonsgerichte zorg dus. Verbeteringen zijn dan vooral in het begin te verwachten.
Annet Sollie

Literatuur

  • 1. McCabe C, et al. Computer and mobile technology interventions for self-management in chronic obstructive pulmonary disease. Cochrane Database Syst Rev 2017;5:CD011425.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen