Nieuws

Snel starten antihypertensiva ter preventie van secundaire beroerte

Gepubliceerd
19 november 2018
Hypertensie is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van een beroerte. Starten met antihypertensieve medicatie ten minste 48 uur na een eerste beroerte verlaagt het risico op een volgende beroerte. Deze conclusie trekken de auteurs van een Cochrane-review over het effect van bloeddrukverlagende medicatie op de preventie van (recidiverende) beroertes, hart- en vaatziekten en dementie.
0 reacties

De auteurs zochten naar patiënten die een beroerte (intracerebrale bloeding of infarct) en/of een transient ischaemic attack (TIA) hadden gehad. Zij selecteerden 11 onderzoeken met in totaal 38.742 patiënten. Acht onderzoeken evalueerden het effect van geneesmiddelen (bloeddrukverlagende medicijnen versus placebo of versus geen behandeling; n = 35.110) en drie onderzoeken vergeleken verschillende bloeddrukstreefwaarden (n = 3632). Tien onderzoeken vonden plaats in het ziekenhuis en één onderzoek werd uitgevoerd in Britse huisartspraktijken (n = 529). Het (gepoolde) relatieve risico van bloeddrukverlagende medicijnen voor recidiverende beroerte was 0,81 (95%-BI 0,70 tot 0,93). De onderzoekers zagen een verlaagd risico op recidiverende beroerte in de subgroep van deelnemers die een angiotensineconverterend enzym (ACE)-remmer of een diureticum gebruikten.

Er waren onvoldoende gegevens beschikbaar om conclusies te trekken over de optimale ‘preventieve’ systolische bloeddruk na een TIA of beroerte.

Deze Cochrane-review ondersteunt de NHG-Standaard Beroerte die stelt dat de neuroloog de medicamenteuze secundaire preventie start.

Literatuur

  • Zonneveld TP, et al. Blood pressure-lowering treatment for preventing recurrent stroke, major vascular events, and dementia in patients with a history of stroke or transient ischaemic attack. Cochrane Database Syst Rev 2018;7:CD007858.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen