Nieuws

Spataderen: to strip or not to strip?

Gepubliceerd
20 oktober 2014

Uit onderzoek blijkt dat patiënttevredenheid nauwelijks verschilt tussen de drie belangrijkste behandelmethodes van symptomatische primaire varices met staminsufficiëntie. Toch zijn er kleine verschillen in de uitkomsten na behandeling met endovasculaire laserbehandeling, echogeleide schuimsclerose of chirurgisch ingrijpen. Endovasculaire laserbehandeling geeft minder bijwerkingen. Na echogeleide schuimsclerose is er een groter risico op een incomplete afsluiting van de varices.

Julie Brittenden et al. lieten het lot bepalen welke behandelvorm bijna 800 patiënten kregen. Nadat de patiënten verdeeld waren tussen echogeleide schuimsclerose, endovasculaire laserbehandeling en chirurgisch ingrijpen, werden de uitkomsten na zowel 6 weken als 6 maanden vergeleken. Hieruit blijkt dat tussen de drie behandelingen geen klinisch relevante verschillen zijn als het gaat om kwaliteit van leven. Het succespercentage (gemeten in volledige afsluiting van de varices) is in de foamgroep een stuk lager dan in beide andere groepen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat incomplete afsluiting van de varices een risicofactor is voor een recidief. Complicaties als gevoelloosheid van de huid en een bobbelige huid worden het meest genoemd bij echogeleide schuimsclerose.

Regelmatig krijgen we het verzoek voor een verwijsbrief om spataderen te laten laseren, foamen of strippen. Als een steunkous niet acceptabel is voor de patiënt, helpt deze informatie bij het adviseren over de juiste therapie. Dit in een aanvulling op de NHG-Standaard Varices, die weliswaar voorkomende succespercentages en bijwerkingen beschrijft, maar waarin groot vergelijkend onderzoek nog ontbreekt.

Brittenden J, et al. A randomized trial comparing treatments for varicose veins. N Engl J Med 2014;371:1218-27.

Foto: Zlikovec/Shutterstock

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen