Nieuws

Spoedeisende tafelgasten

Gepubliceerd
30 oktober 2013
Dossier
Ook mensen met een voedselallergie willen wel eens buiten de deur eten. Maar aan welke risico’s stellen zij zich bloot? In Engeland is dit onderzocht, met verrassende resultaten.
Voedsel is de meest voorkomende oorzaak van anafylactische reacties buiten het ziekenhuis. In het Verenigd Koninkrijk overlijden jaarlijks 6 tot 10 mensen als gevolg van een voedselallergie. In de meeste gevallen gaat het om door anderen klaargemaakt voedsel. De mediane tijd tussen voedselinname en overlijden is slechts een half uur. Een duidelijk spoedgeval dus.
De Britse onderzoekers gingen na of restaurantpersoneel voldoende afweet van voedselallergie. Medewerkers van 90 restaurants in Brighton, vooral managers, bedienden en koks, werden hiertoe telefonisch geïnterviewd. Eenderde gaf aan geschoold te zijn op het gebied van voedselallergie. Ruim 80% zei vertrouwen te hebben in het kunnen bereiden van een veilige maaltijd voor gasten met voedselallergie.
Een kwart van de ondervraagden denkt dat mensen met een voedselallergie zonder risico een klein beetje van het bewuste ingrediënt kunnen eten. Bijna 40% vindt dat je mensen met een allergische reactie koud water moet laten drinken om het allergeen te verdunnen, en 20% denkt dat het verwijderen van het kwalijke bestanddeel uit een bereid gerecht volstaat. Allemaal onjuist en levensgevaarlijk!
De antwoordpatronen van managers, koks en bedienden zijn vergelijk-baar, er is geen relatie tussen het vertrouwen van de geïnterviewde in het vermogen een veilige maaltijd te bereiden en de antwoorden op de kennisvragen.
Wat moet je hier als huisarts nu mee? Er is geen reden om aan te nemen dat het in Nederland beter is dan aan de andere kant van de Noordzee. Het is daarom verstandig uw patiënten met een ernstige voedselallergie te informeren over deze misstanden, zodat zij goed voorbereid (met de epipen bij de hand) uit eten gaan.
Hans van der Wouden

Literatuur

  • 1.Bailey S, et al. Restaurant staff’s knowledge of anaphylaxis and dietary care of people with allergies. Clin Exp Allergy 2011;41:713-7.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen