Praktijk

Spoedzorg

Gepubliceerd
24 juli 2009

In dit nummer gaan NHG-medewerkers in op de plaats van de AED in de huisartsenpraktijk.1 Aangezien hartstilstand in de dagpraktijk weinig voorkomt, blijkt een AED niet kosteneffectief. Een AED is echter wel levensreddend, zo geven de auteurs aan. Dat veronderstelt dan dat de huisarts regelmatig training krijgt in de acute diagnostiek volgens het ABCDE-schema en de acute opvang waaronder het gebruik van een AED. De kosten daarvan zijn niet verdisconteerd in de berekening, maar het is bekend dat reanimatievaardigheden na een half jaar sterk teruglopen.2 Vermoedelijk zijn ook deze cursussen niet kosteneffectief, maar wel levensreddend en ze zijn bij veel huisartsenposten dan ook terecht een jaarlijks verplicht nummer. Het NHG heeft een cursus spoedeisende hulp voor de huisarts, verspreid over een aantal dagen, waarin ook de uitgekiende spoedvisitetas ter sprake komt (Dokter kom snel, www.nhg.org).

Literatuur

  • 1.Mout P, Dijkstra R, In ’t Veld C. Een AED in de huisartsenpraktijk: nuttig en noodzakelijk? Huisarts Wet 2009;52:404-5.
  • 2.Berden HJJM. Basic cardiopulmonary resuscitation: assessment of skills in training situations. [Proefschrift] Utrecht; 1993.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen