Nieuws

Spoedzorg blijft kerntaak voor huisartsen [Redactioneel]

Gepubliceerd
1 juni 2018
Dossier
Op onze hagrovergaderingen is het thema huisartsenpost en diensten altijd goed voor een stevige discussie. Zeven keer 24-uurs spoedzorg is een van onze kerntaken en we lossen veruit de meeste spoedgevallen zelf op, zeker de laagcomplexe. In onze discussies over de (organisatie van de) spoedzorg lopen de meningen, emoties en feiten nogal eens door elkaar.
0 reacties
Wim Verstappen
© Vincent Boon

Een kerntaak betekent verantwoordelijkheid nemen en niet weglopen

Het loopt ons over de schoenen. Zelfs het NOS-journaal besteedde er aandacht aan. Maar de feiten tonen dat het aantal verrichtingen nauwelijks toeneemt: een dienst extra per huisarts per jaar en we kunnen die extra druk makkelijk aan. Verder laten we veel diensten doen door (vaak jonge) waarnemers. Die waarnemers doen hun best maar hebben minder ervaring met gevolgen voor de (ervaren) werkdruk. Dus toch maar minder diensten verkopen?

Bovendien laten we het moeilijkste werk, de triage, nog over aan triagisten. Het daarbij gebruikte NTS oogst veel kritiek: veel te defensief waardoor wij veel onnodige hogere urgenties boeken. Of de kritiek terecht is weten we niet. We kunnen daar over blijven klagen, maar we kunnen ook meer verantwoordelijkheid nemen en ons meer bezighouden met die triage. Dat geldt eveneens voor de samenwerking met de SEH. En met de ambulance. Waarom rijden we op veel huisartsenposten helemaal geen U1 meer? Komt dat omdat onze vakinhoudelijke ontwikkelingen achterblijven als we eerlijk naar onszelf kijken? Zo is het ABCDE-denken de norm, maar die methode is nooit gevalideerd in de huisartsenspoedzorg. Een kerntaak betekent verantwoordelijkheid nemen en niet weglopen.

Pak bij de volgende discussie in de hagro dit spoedzorgnummer er eens bij: dat helpt!

Namens de gastredactie: Wim Verstappen

De gastredactie bestond uit: Paul Giesen, Femke Hohmann, Nadine Rasenberg, Wim Verstappen en Loes Wouters

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen