Nieuws

Stekende heup: slecht weer op komst?

Gepubliceerd
7 april 2014

Veel patiënten met artrose vertellen dat hun klachten afhankelijk zijn van het weer. Een goede verklaring hiervoor ontbreekt en in de praktijk wordt deze associatie vaak weggewimpeld. Recent onderzoek laat zien dat weersomstandigheden wel enig effect hebben op artroseklachten, maar dat deze invloed zo klein is dat zij niet klinisch relevant is.

Desirée Dorleijn et al. deden er onderzoek naar en volgden 222 patiënten met artrose van de heup gedurende 2 jaar. Zij vulden elke 3 maanden een vragenlijst in, die hun klachten met de zogenaamde WOMAC-pijn- en functiescore in beeld bracht. De onderzoekers gebruikten gegevens van het KNMI om een relatie tussen de weersomstandigheden en artroseklachten te bestuderen.

De luchtvochtigheid en barometerdruk bleken samen te hangen met artroseklachten. Bij een stijging van de luchtvochtigheid met 10% nam de gemiddelde pijnintensiteit toe met 1 punt op een schaal van 0 tot 100. Bij een stijging van de luchtdruk met 10 hPa namen beperkingen op de WOMAC-functieschaal op dezelfde schaal eveneens met 1 punt toe. Temperatuur en windsnelheid bleken niet gerelateerd aan de klachten. De bijdrage van weersomstandigheden aan de mate van gewrichtsklachten was hiermee ≤ 1%.

Uw patiënt die aan zijn gewrichtsklachten het weer kan aanvoelen, heeft dus gelijk. Sterker nog: hij heeft een heel gevoelige waarneming, want de invloed van weersomstandigheden op artroseklachten is maar erg klein.

Dorleijn DMJ, et al. Associations between weather conditions and clinical symptoms in patients with hip osteoarthritis: a 2-year cohort study. Pain 2014;155:808-13.

Foto: Mr Twister/Shutterstock

Reacties (5)

Be (niet gecontroleerd) 28 augustus 2016

Heeft iemand ervaring met pijn stillers.

Be (niet gecontroleerd) 28 augustus 2016

27 augustus 2016 flinke onweer en veel regen.op dat moment kreeg ik heftige pijn aan mijn linker teen.naar mijn beleving heeft het weer in vloed op artrose.

Cornelia (niet gecontroleerd) 21 september 2015

Nu, of dát het weer invloed heeft op artrose..!
Bij slecht weer op komst ben ik ziek van de pijn, overal steekt het..
Nu heb ik ook fybromyalgie, dat kan er wel een zusje van zijn, mijn bindweefsel is ziek, dat is de lijm die alle gewrichten bijeen houdt..
Je voelt je heel erg ziek als er b.v. mist aankomt, vocht is één van de ergste invloeden
Om nog een stapje verder te gaan, er is ooit een groot stuk glas op mijn grote teen terechtgekomen, het littekenweefsel zorgt er voor dat ik iedere regenbui aan voel komen, een scherp stekende pijn, waar je haast gek van wordt..
Negen dagen in Spanje geweest, bijna nergens last van gehad, de lucht is daar veel en veel droger
Zodra wij in het vliegtuig boven Luxemburg zitten begint de ellende alweer, mijn hele lijf protesteert tegen het vocht!!

Derycke (niet gecontroleerd) 20 september 2015

Ik had lastvan constipatie maar ik neem probiotica ik tesamen met Lgsupport decola nu last van diarree wat moet ik doen??

nies (niet gecontroleerd) 18 september 2015

Met vochtig weer heb ik veel meer pijn, vooral aan mijn schouders. Ook voel ik altijd als er onweer op komst is.

Verder lezen