NHG Forum

Stikstofpen of stikstofcontainer [Uitgelichte post HAweb Ledenforum]

Gepubliceerd
1 augustus 2021
Frank van Deursen is praktijkhouder in een dorpspraktijk met 9000 patiënten. Onlangs deed hij visite bij een 90-plusser met een plekje op haar voorhoofd. Ze wilde niet naar de dermatoloog en naar de praktijk komen was ook lastig. Eerder had Frank ervaring opgedaan met een cryo stikstofpen. Handig om mee te nemen en in zo’n geval te gebruiken. Ook de doktersassistentes uit zijn praktijk kregen tijdens een nascholing dermatologie het advies om een cryo spuitbus (de Cryo Pro®) in te zetten. Frank vroeg zich af wat andere huisartsen gebruiken en hoe het zit met de kosteneffectiviteit. Hij vroeg via HAweb collega’s naar hun ervaringen.
0 reacties

Er kwamen veel uiteenlopende reacties op zijn oproep. ‘Het heeft me wel een beetje verbaasd hoe verschillend collega’s dit inzetten. Zelf gebruiken wij geregeld stikstof in de praktijk. Sommige collega’s hebben geen stikstof, dat vind ik bijzonder. Andere collega’s zijn na gebruik van een stikstofpen teruggegaan naar de ouderwetse stikstofbus. De meesten zijn enthousiast over de Cryo Pro®. Alleen al het gebruiksgemak en de patiëntvriendelijkheid zouden aanschaf ervan waarmaken.’

Frank las de NHG-richtlijnen Verdachte huidafwijkingen en Wratten er nog eens op na. ‘Er is nog steeds een goede indicatie voor het behandelen met stikstof in de huisartsenpraktijk bij wratten of bij actinische keratose. Collega’s beslissen zelf of ze dat wel of niet doen. Ik weet niet of de Cryo Pro® betere resultaten geeft dan de wattendrager. Door de reacties op HAweb hebben we nu de Cryo Pro® een maand op proef. Maar ook de cryopen is nog een optie. We doen ongeveer 30 stikstofbehandelingen per maand en de materiaalkosten dekken de werkelijke kosten voor stikstof, dus dat is voor ons geen belemmering.’ In zijn praktijk is inmiddels een wekelijks vlekjes- en plekjesspreekuur ingericht. ‘We zien tijdens de post-COVID-spreekuren heel veel achterstallige vlekjes en plekjes die mensen hebben opgespaard. Onze consulten zijn - door corona - van 10 naar 15 minuten gegaan, om meerdere klachten tegelijk te kunnen bespreken. Een kwartier voor 1 vlekje is inefficiënt, dus clusteren we ze. Eén dokter ziet nu 9 patiënten in een uur in plaats van 4. Zo ligt er minder druk op de rest van de week. Als je tijdens dat spreekuur meteen met stikstof kunt behandelen, werkt dat wel zo prettig.’

Heeft u ook een vraag of opinie?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Heel precies bevriezen

Ik gebruik de Cryoalfa cryopen® nu ongeveer 8 jaar en ben super tevreden. Er zijn meerdere applicatiekoppen, maar de bijgeleverde fijne spuittip gebruik ik het meest. Je kunt er heel precies mee bevriezen, er is geen verlies van stikstof uit het vat. Je kunt hem ook meenemen op visite. Ik schat dat ik 20 behandelingen doe met een container van 16 gram, afhankelijk van de grootte van de laesie.

Huisarts in Zuid-Limburg

Niet kosteneffectief

Wij hadden de CryoSucces® cryotherapeutisch apparaat. We gebruiken hem niet meer op de praktijk, omdat er weinig uit 1 patroon kan en het niet kosteneffectief is. Bij ons staat de stikstofbus weer in de buurt.

Huisarts in de provincie Groningen

Tevreden over Cryo Pro

Wij hebben een Cryo Pro® en zijn daar heel tevreden over. Geen gedoe meer met wattenstaafjes. Bevriezen gaat preciezer. We vullen onze Cryo Pro® met een hevel vanuit de container. Eens per maand krijgen we een nieuwe container geleverd.

Huisarts in Noord-Brabant

Voldoende alternatieven

We hebben de stikstoflevering helemaal opgezegd omdat er (naar mijn idee) voldoende alternatieven zijn om huidafwijkingen op een andere manier te behandelen. Patiënten behandelen hand- en voetwratten nu thuis naar tevredenheid met vrij verkrijgbare middelen en goede instructies. Is ook minder pijnlijk. Grootste nadelen van de bus met stikstof vond ik dat de stof helaas toch vaak vervluchtigd blijkt circa 1,5 week na levering en de relatief hoge kosten ten opzichte van de opbrengsten.

Huisarts in Overijssel

In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt: zie HAweb Ledenforum voor de volledige tekst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen