Nieuws

Suppletie vitamine D vermindert depressieve symptomen bij ouderen niet

Gepubliceerd
22 november 2017

Depressieve symptomen komen bij ouderen vaak voor en hangen samen met verminderd fysiek functioneren en vitamine D-gebrek. Vitamine D speelt een rol in het centraal zenuwstelsel en in de spieren. Bij thuiswonende, kwetsbare ouderen met een lage vitamine D-spiegel had suppletie echter geen effect op functionele beperkingen, lichamelijke conditie, angstsymptomen, kwaliteit van leven en cognitief functioneren.

Onderzoekers gingen met een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek het effect na van 1200 IE D3 (advies 800 IE) per dag versus placebo op depressieve symptomen en het fysiek functioneren bij kwetsbare thuiswonenden 60- tot 80-jarigen. Inclusiecriteria waren lichte depressieve symptomen, ten minste een functionele beperking en een lage vitamine D-spiegel (serum 25-hydroxyvitamine D tussen de 15 en 50nmol/L in de winter en 15 en 70 nmol/l in de zomer). De onderzoekers sloten ouderen uit die meer dan 400 IE vitamine D-supplementen per dag innamen, antidepressiva gebruikten en/of de diagnose depressie hadden.

Depressieve symptomen werden gemeten met de Center of Epidemiological Studies Depression Scale (CES-D). Fysiek functioneren werd gemeten met de LASA Functional Limitations-vragenlijst en drie fysieke tests. De onderzoekers includeerden 155 ouderen, 77 deelnemers namen dagelijks 1200 IE vitamine D in, en 78 kregen placebotabletten. Na een jaar was in interventiegroep de 25-hydroxyvitamine D-spiegel aanzienlijk gestegen in vergelijking met de placebogroep. De score op depressieve symptomen verminderde in beide groepen evenveel. Er was geen verschil in functionele beperkingen, noch in lichamelijke conditie. Vitamine D had evenmin effect op angstsymptomen, kwaliteit van leven en cognitief functioneren.

Dit door ZonMW gefinancierde D-vitaal onderzoek laat zien dat de toediening van 1200 IE vitamine D per dag geen enkel gunstig effect heeft op depressieve symptomen en lichamelijk functioneren van thuiswonende, kwetsbare ouderen.

www.zonmw.nl

Reacties (1)

Edith Brands (niet gecontroleerd) 9 december 2017

"De score op depressieve symptomen verminderde in beide groepen evenveel. "
Zou dat wellicht het effect van placebo's aantonen?

Verder lezen