Nieuws

Tabletsplitters zijn onnauwkeurig

Gepubliceerd
3 augustus 2015
Voor veel mensen is het breken van tabletten met de hand moeilijk. Een tabletsplitter lijkt de oplossing. Met de hand kan men echter veel nauwkeuriger breken dan met een splitter.
Tabletten moeten voor kinderen vaak gebroken worden omdat er geen juiste tabletdosis voor hen bestaat en ze de drankvorm vies vinden. Ook vinden sommigen gebroken tabletten makkelijker door te slikken. Met de hand breken is soms moeilijk of pijnlijk en daarom worden vaak tabletsplitters gebruikt. Ook veel instellingen, die dagelijks grote hoeveelheden tabletten moeten halveren, gebruiken tabletsplitters.
Diana van Riet-Nales voerde een experiment uit: ze vergeleek het met de hand breken van een tablet met een tabletsplitter en een keukenmesje. Hiertoe halveerde een 24-jarige studente met goede handfunctie 100 paracetamoltabletten van 500 mg met de hand, met zes verschillende vrij verkrijgbare splitters en met een keukenmesje. De doseernauwkeurigheid en precisie van breken met de hand was veel beter dan met de zes splitters en het keukenmesje. De resultaten van de tabletsplitters en het keukenmesje voldeden bovendien niet aan de eisen die bij registratie van toepassing zijn wat betreft het gemiddeld gewicht per dosis, de gewichtsspreiding en het massaverlies na breken (hoeveelheid gruis). Zo mag het massaverlies niet meer dan 3% zijn. Dit betekent dat veel kinderen een onjuiste en wisselende hoeveelheid medicatie binnen krijgen. Er moet nog hard gewerkt worden aan kindvriendelijke toedieningsvormen van medicatie. Een eerste stap is dat alle tabletten makkelijk met de hand te breken zijn.
Lidewij Broekhuizen

Literatuur

  • 1.Van Riet-Nales DA, et al. The accuracy, precision and sustainability of different
  • 2.techniques for tablet subdivision: breaking by hand and the use of tablet splitters or a kitchen knife. Int J Pharm 2014;466:44-51.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen