Nieuws

Therapie nabestaanden voor rouw na moord

Gepubliceerd
1 juni 2017
Door het verlies van een naaste door moord of doodslag kunnen nabestaanden een emotioneel en traumatisch rouwproces doorlopen. Een onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen keek naar de psychopathologie bij nabestaanden van moordslachtoffers en naar het effect van een gecombineerde behandeling van EMDR en cognitieve gedragstherapie.
Via casemanagers van Slachtofferhulp Nederland en lotgenotenverenigingen werden de gegevens van 312 nabestaanden verzameld, die gemiddeld zeven jaar geleden een naaste hadden verloren. Met een vragenlijst werd de prevalentie van PTSS en gecompliceerde rouw gemeten, waaruit bleek dat 33% van de nabestaanden zelfgerapporteerde PTSS had en 83% gecompliceerde rouw. Ouders en partners ervoeren meer gecompliceerde rouwklachten dan andere familieleden en rapporteerden ook meer PTSS als het strafproces van de dader nog gaande was. Daarnaast is onder 85 nabestaanden het effect onderzocht van een gecombineerde behandeling van EMDR en cognitieve gedragstherapie om symptomen van PTSS en gecompliceerde rouw te verminderen. Na acht behandelingssessies bleken de symptomen van zowel PTSS (13,9 punten op de Impact of Event Scale; 0 tot 75) als gecompliceerde rouw (14,1 punten op de Inventory of Complicated Grief Scale; 0 tot 88) verminderd te zijn.
Met de gecombineerde EMCR en cognitieve gedragstherapie kunnen nabestaanden de gevolgen van rouw na moord aanpakken met de kans om geestelijk weer te herstellen. Momenteel wordt de onderzochte behandeling via Netwerk Traumatisch Verlies aangeboden. Er is maar een kleine kans dat een nabestaande van een moordslachtoffer op het spreekuur komt, maar omdat de emotionele impact groot is, is het goed om te weten dat voor hen een effectieve behandeling beschikbaar is.

Literatuur

  • 1.Van Denderen M. Grief following homicidal loss [proefschrift]. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, 2017.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen