Praktijk

Tijdschrift voor praktijkondersteuning

Gepubliceerd
31 juli 2013
In het augustusnummer van het Tijdschrift voor praktijkondersteuning is er volop aandacht voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Niet alleen boeiend voor de praktijkondersteuner-ggz, maar ook voor de praktijkondersteuner-somatiek. Verder een artikel over voeding bij diabetes type 2, een beschouwing over dementie en een bijdrage over hoe patiënten tegen praktijkondersteuners aankijken.
Voeding en diabetes
Hans van Wijland doet de laatste inzichten in voeding en diabetes uit de doeken in zijn artikel Voeding bij diabetes mellitus type 2. Er zijn veel populaire misvattingen over voeding, die Van Wijland stuk voor stuk ontzenuwt aan de hand van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de Voedingsrichtlijn voor diabetes type 1 en 2 van de Nederlandse Diabetes Federatie.
SOLK
Bij somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) is de link met praktijkondersteuning wellicht niet meteen gelegd. Toch kan vooral de praktijkondersteuner-ggz een belangrijke rol spelen bij deze klachten. Aukje van Beek vertelt wat SOLK inhoudt en interviewde huisarts Nikki Makkes, projectleider van een SOLK-project in de Utrecht. Praktijkondersteuner-ggz Erik te Biesebeke behandelt SOLK-patiënten.
Dementie
Dementie is een groot en complex probleem in de huisartsenpraktijk. Toos de Boer legt uit wat dementie precies is, welke vormen er zijn, hoe je deze kunt signaleren en welke rol de praktijkondersteuner kan spelen.
Mening patiënt
In de serie over heden, verleden en toekomst van de praktijkondersteuning verschijnt in dit nummer deel 3: hoe denkt de patiënt over de praktijkondersteuner? Vooral patiënten met diabetes en astma/COPD zijn positief over praktijkondersteuning. Patiënten hebben vrij duidelijke ideeën over wat zij belangrijk vinden en welke taken beter door de huisarts gedaan kunnen worden.
Het Tijdschrift voor praktijkondersteuning is een gezamenlijke uitgave van het NHG en Bohn Stafleu van Loghum. Het verschijnt tweemaandelijks en kost € 77,00 per jaar. Heeft uw praktijkondersteuner nog geen abonnement? Vraag een proefexemplaar aan en bezoek ook eens de website www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl. Meer informatie: Klantenservice Bohn Stafleu van Loghum bv, Postbus 246, 3990 GA Houten. Telefoon (030) 6383736, www.bsl.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen