Nieuws

Toegenomen zorgvraag door partners van patiënten met dementie

Gepubliceerd
23 december 2021
Patiënten met dementie worden in Nederland gestimuleerd zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Hun partners treden vaak automatisch op als mantelzorger. Nieuw onderzoek laat zien dat deze partners vaker lichamelijke en psychische klachten hebben en vaker de huisarts bezoeken dan personen zonder partner met dementie.
0 reacties
Dement
© Shutterstock

De onderzoekers gebruikten HIS-gegevens van 451 Nederlandse huisartsenpraktijken uit de Nivel Primary Care Database uit de periode 2008-2015. Zij vergeleken 711 partners van patiënten met dementie met een controlegroep van 6201 partners van personen zonder dementie. Zij verzamelden geregistreerde contacten en ICPC-codes vanaf een jaar voorafgaand aan de diagnose dementie tot 3 jaar daarna. 

Problemen in het ICPC-hoofdstuk ‘Sociale problemen’ (waaronder ‘problemen met ziekte partner’) waren vaker aanwezig bij de partners dan bij mensen in de controlegroep (OR 4,98; 95%-BI 4,27 tot 5,80). In beide groepen kwamen problemen van het bewegingsapparaat het meest voor, maar vaker bij partners van patiënten met dementie (OR 1,14; 95%-BI 1,03 tot 1,27). Psychische problemen namen bij hen in de loop van de tijd toe (OR 1,18; 95%-BI 1,07-1,31), maar bleven gelijk bij mensen in de controlegroep. Bovendien hadden partners van patiënten met dementie vaker contact met hun huisarts (9-10 keer per jaar) dan de controlegroep (7-8 jaar); p < 0,001. Daarnaast nam het aantal huisartscontactmomenten bij hen toe gedurende de onderzoeksperiode, maar bij de controlegroep niet (p < 0,001).

Dit onderzoek bevestigt de hypothese dat partners van patiënten met dementie vaker een beroep doen op de huisarts en significant vaker problemen ervaren op bepaalde gebieden (sociaal, psychologisch en wat betreft het bewegingsapparaat). Dit betekent dat met de toename van patiënten met dementie ook het beroep op de huisarts door hun partners zal toenemen. Het tijdig inschakelen van een casemanager dementie bij de diagnose, of zelfs al daarvoor, kan patiënt en mantelzorger helpen. 

Literatuur

  • Van der Heide I, et al. Prevalence of health problems and health-care use in partners of people with dementia. Longitudinal analysis with routinely recorded health and administrative data. Gerontology 2021 Jul 14;1-11. DOI:10.1159/000517163 [epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen