Nieuws

U heeft 1 nieuw bericht: uw HbA1c

Gepubliceerd
7 januari 2013
De hoeveelheid testuitslagen blijft groeien, vooral door routinemetingen bij chronische aandoeningen. Het kost dagelijks veel tijd om alle uitslagen te bekijken en ook nog te koppelen aan de juiste episode. Zou het niet effi­ciënt zijn om de uitslag daarna naar de patiënt te e-mailen om zo de dokter en de patiënt een (telefonisch) consult te besparen?
Dit werd in een Cochrane-review onderzocht. De auteurs zochten naar gecontroleerde trials over effecten van e-mailcommunicatie met patiënten over uitslagen van diagnostisch onderzoek. Het resultaat is beknopt: na lezen van de samenvatting van 32.036 artikelen bleken 0 onderzoeken van toepassing. Er is dus geen bewijs.
Desondanks kan men op basis van gerelateerde literatuur en gezond verstand wel discussiëren over dit e-mailverkeer en gelukkig doen de auteurs dat ook. Argumenten die pleiten voor het mailen van uitslagen zijn: de toegankelijkheid van internet voor bijna iedereen, de vrijheid om op een zelfgekozen plaats en tijd de uitslag te versturen en te bekijken, de mogelijkheid voor de patiënt om de informatie te bewaren, en de tijd die het huisarts en patiënt kan besparen. Sommigen adviseren om alleen uitslagen te mailen die ‘goed’ zijn, of in elk geval eenduidig en waarbij geen counseling nodig lijkt. Een licht verhoogd PSA lijkt dus niet geschikt. Tegenargumenten zijn: mogelijke verhoging van werkdruk, technische problemen zoals een volle e-mailbox, onveiligheid van e-mailverkeer en fouten bij versturen. Ook is het voor kleine huisartspraktijken bijna onmogelijk om continu toegang te garanderen. De auteurs pleiten voor onderzoek naar dit alles.
Intussen haalt de werkelijkheid ons in en worden e-mailconsulten hier en daar al ingevoerd, aangemoedigd door zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Toegang tot het eigen dossier bij chronische ziekten is nu nog toekomstmuziek, maar zou de verantwoordelijkheid meer bij de patiënt leggen en veel van deze e-mails overbodig maken. Misschien geeft dat de huisarts wel meer ruimte.
Lidewij Broekhuizen

Literatuur

  • 1.Meyer B, et al. Mail for communicating results of diagnostic medical investigations to patients (Review). Cochrane Database Syst Rev 2012;8:CD007980.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen