NHG forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Acnebehandeling met Roaccutane

Gepubliceerd
1 juni 2018
Huisarts Karen Visser vraagt op HAweb naar de ervaringen met isotretinoïne bij acne: ‘Tien jaar geleden schreef bijna geen huisarts het voor, maar de vraag neemt toe. Jongeren horen het bijvoorbeeld van anderen. Ik vind hun vraag ook terecht, bijvoorbeeld om cosmetische redenen.'
0 reacties

Huisarts Karen Visser vraagt op HAweb naar de ervaringen met isotretinoïne bij acne: 'Ik vraag mij af of er veel collega’s onder jullie zijn die zelf Roaccutane® voorschrijven met alle controles die erbij horen. De vraag naar behandeling met dit middel neemt toe; ik overweeg het zelf te gaan voorschrijven omdat ik denk dat ik er nu wel genoeg ervaring mee kan opbouwen.

Wie doet het al? en is er een handige nascholing of site waarmee ik mijn kennis kan vergroten?' 

Karen Visser, huisarts in Hoorn: ‘Tien jaar geleden schreef bijna geen huisarts het voor, maar de vraag neemt toe. Jongeren horen het bijvoorbeeld van anderen. Ik vind hun vraag ook terecht, bijvoorbeeld om cosmetische redenen. Maar eigenlijk heb ik wel weerstand tegen dit zware middel. Ik vond het nooit een huisartsenmiddel. Wij huisartsen zijn soms geneigd om te denken dat we alles zelf kunnen. Medisch-inhoudelijk kan het wel; we kunnen zelf bloed laten prikken. Volgens de NHG-Standaard Acne kun je bij voldoende ervaring zelf isotretinoïne voorschrijven. Maar wanneer heb je genoeg ervaring opgebouwd? De huisarts die reageerde op mijn HAweb-bericht, zette zijn samenvatting van de huidige richtlijnen en inzichten bij zijn reactie. Maar ik ben benieuwd of nog meer collega’s dit middel voorschrijven. Ik heb bij verzoeken van patiënten tot nu toe verwezen naar de dermatoloog. Wel zonde van het eigen risico. Vanaf nu ga ik overleggen met de patiënt of we het hier doen, of dat ik ga verwijzen.’

► De reacties zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Huisarts in Kollum reageert:

Ik schrijf het een enkele keer voor als uitgebreide lokale behandeling + doxycycline oraal niet heeft gewerkt. Je komt toch vaak heel ver zonder isotretinoïne, door goede begeleiding, vind ik.

Als je het toch voorschrijft: bij vrouwen heb je nog veel extra werk aan uitleg preventie zwangerschap en nu ook ondertekenen van een NHG-verklaring (gebruikte voorheen materiaal van fabrikant).

Zie verder de bijlage die ik een keer heb samengesteld + NHG-verklaring.’

Het Excel-spreadsheetje voor de cumulatieve dosis is voor eigen risico

  • acne_isotretinoine_2017.pdf. [Een eigen samenvatting van het huidige beleid].

  • isotretinoineTD.xlsx. [Excel-spreadsheet].

  • NHG-verklaring. [Dit is het formulier geïnformeerde toestemming ‘isotretinoïne bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd’, bijlage bij NHG-Standaard Acne].

Richtlijnen, achtergronden en patiënteninformatie

Richtlijnen

  • NHG-Standaard Acne, samenvattingspagina met handige documenten zoals:

  • Informed-consentformulier isotretinoïne (‘NHG-verklaring’).

Nieuwsberichten

Huisarts & Wetenschap

  • Zoek op ‘acne’ en/of ‘isotretinoïne’ voor kennistoets en achtergronden.

Thuisarts.nl

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen