NHG Forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Cytotec bij Mirena voor nullipara?

Gepubliceerd
8 mei 2018
‘Wie heeft er ervaring met Cytotec® en Mirena®-plaatsing bij nullipara, multipara en spiraalwisseling?’, vraagt Wiebe Bosma, huisarts in Meppel, op het HAweb Ledenforum.
0 reacties

‘Wie heeft er ervaring met Cytotec® en Mirena®-plaatsing bij nullipara, multipara en spiraalwisseling?’, vraagt Wiebe Bosma, huisarts in Meppel, op het HAweb Ledenforum. Bosma: ‘Het artikel in Huisarts & Wetenschap van februari 2017 (zie kader/red.) meldt dat er geen evidence voor is.’

Bosma licht later toe: ‘Ik werk sinds enige tijd in een groot, nieuw gezondheidscentrum waarin drie praktijken samenwerken. Vandaar de oproep op HAweb: we willen uniform beleid in Cytotec®-gebruik.

Ik geef geen misoprostol, maar adviseer wel een NSAID van tevoren. Mijn ervaring is dat een ontspannen sfeer tijdens het inbrengen van een spiraal belangrijk is. Daarom schakel ik altijd een assistente in. Zij kan de patiënte afleiden, geruststellen, uitleg geven, maar ook mij assisteren, waardoor de ingreep sneller gaat. Ook jonge vrouwen zeggen vaak na afloop dat het ondanks alle verhalen die ze gehoord hebben, best meevalt met de pijn en het allemaal heel snel achter de rug is.’

▸ De reacties zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Huisarts in Haaksbergen Ik heb de evidence niet onderzocht, maar normale Mirena® plaatsen bij nulli’s, ook bij jonge meiden, gaat eigenlijk altijd probleemloos met één uur voorafgaand twee tabletten Cytotec® vaginaal en een ibuprofen. 

Huisarts in Amsterdam Ik zie verschillende werkwijzen: alleen plaatsing tijdens menstruatie, na pcm en/of NSAID, na Arthrotec® en na misoprostol vaginaal. De CAT in H&W van 2017 is zo te zien conform noot 42 van de NHG-Standaard Anticonceptie: misoprostol voegt niets toe omdat plaatsing zonder blijkbaar even goed gaat als met. Ik plaats en wissel Mirena® en Cu-IUD zonder misoprostol bij nulli- en multiparavrouwen; vaak niet tijdens menstruatie. Wel adviseer ik voorafgaand aan de plaatsing pcm en ibuprofen in de hoop dat pijn en ongemak tijdens en na plaatsing minder zijn. Hoewel de evidence daar dus ook mager voor is. 

Huisarts in Houten De Mirena® plaats ik doorgaans probleemloos, ook bij nullipara. Bij nullipara laat ik de vrouw wel tijdens of net na de menstruatie komen, bij multipara vind ik dat niet belangrijk. Tijdens de menstruatie plaatsen doe je omdat de cervix dan al openstaat, maar of dat echt uitmaakt? Ik laat meestal wel ibuprofen slikken een uur voor de plaatsing omdat een NSAID een prostaglandinesyntheseremmer is, dus minder contractie in de baarmoeder. Voor paracetamol geldt dat niet; werkt natuurlijk wel pijnstillend. 

Richtlijnen, instructiefilms en informatie

Richtlijnen

  • NHG-Standaard Anticonceptie met (op de pagina samenvattingskaart) documenten en instructiefilms

  • Procedure Plaatsing spiraal

Instructiefilms (‘Online scholing NHG’)

  • Inbrengen van een koperspiraal

  • Inbrengen van een hormoonspiraal

Thuisarts.nl

NHG-Dossier

  • Dossier Seksuele gezondheid en klachten

Huisarts & Wetenschap

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen