NHG Forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Onrust meningokokkenvaccins

Gepubliceerd
11 november 2018
Het loopt storm met vragen over het meningokokkenvaccin en ouders die willen dat hun kind gevaccineerd wordt. Wat doe je als huisarts met het RIVM-advies?
0 reacties

Huisarts Lysbert Hartholt stelt op het HAweb Ledenforum de vraag: ‘Hoe gaan andere huisartsen om met de vragen van ouders over meningokokkenvaccinatie?’

Lysbert Hartholt, vaste waarnemer in Breda: ‘Ik was in juni met mijn dochter op het consultatiebureau voor vaccinaties. In mei was net het nieuwe vaccinatieprogramma tegen meningokokken voor peuters van start gegaan. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau wist dat ik huisarts ben en vroeg: “Krijgen jullie in je praktijk nou veel vragen over die meningokokkenvaccinatie?” Ik dacht bij mezelf: ik weet weinig van dat nieuwe programma. Een week later waren onze assistentes door alle media-aandacht ontzettend veel tijd kwijt met ouders geruststellen over meningokokken. Wat moet je als huisarts met het RIVM-advies? Ik vond het ontoereikend. Ik ben zelf informatie gaan zoeken en heb op het Ledenforum gevraagd hoe andere huisartsen omgaan met de vragen van ouders. Na de vakantieperiode stroomden de vragen van ouders pas goed binnen. Vooral toen het vaccinatieprogramma voor tieners van start ging, kregen veel collega’s er pas mee te maken. Omdat ik me er door mijn cb-bezoek in had verdiept, was ik toen al enigszins voorbereid.’

► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Huisarts in Oostvoorne: Waar ik een maand geleden moest knokken tegen antivaxxers, is het nu tegen de aandringende ouders. Zo voelt het althans. Ik vind het vrijblijvende ‘Als de ouders het willen, mag het’ toch moeilijk. Lijkt ook een soort tweedeling te geven: haves en havenots, wel of geen financiën.

Huisarts in Almelo: Sinds gisteren diverse ongeruste ouders aan de balie, die niet willen wachten tot hun kind wordt opgeroepen. Navraag bij de apotheek leert dat vaccin niet leverbaar is; zij hebben een wachtlijst voor vaccin aangelegd. Kortom: het wordt toch wachten op die oproep via het RVP.

Huisarts in Amersfoort: Even gechargeerd: waarom hier veel tijd aan besteden aan de balie of telefoon, waarom knokken tegen ouders? Het advies is duidelijk voor kinderen die buiten de leeftijdscategorie vallen: niet actief aanraden, maar als ouders het willen, niet ontraden. Dus als een ouder mij vraagt om een vaccin, schrijf ik dat voor. Ik zeg er dan bij dat het mogelijk niet of later leverbaar is. Daar heb ik geen invloed op.

Omgaan met vragen van ouders, informatie voor ouders

Het NHG biedt de volgende informatie over praktisch omgaan met vaccinatie tegen meningokokken (nieuwsberichten april, mei en september 2018 en folder).

Thuisarts.nl

Huisarts & Wetenschap

Het NHG heeft aan de leden een NHG Alert verstuurd over de meningokokkenvaccinatie.

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen