NHG Forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Vet- en suikertaks

Gepubliceerd
17 april 2018
'Vet- en suikertaks, doen of vreselijk idee?’ luidt een oproep op HAweb van Wida Khatab, eerstejaars aios huisartsgeneeskunde. ‘De helft van de Nederlanders was in 2016 te zwaar. Is het niet tijd om dit via accijns een halt toe te roepen?’
0 reacties

Wida Khatab is aios huisartsgeneeskunde Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en komt op haar spreekuur veek kinderen met overgewicht tegen. Op het HAweb Ledenforum vraagt ze zich hardop af: 'Vet- en suikertaks, doen of vreselijk idee?'

Khatab: ‘Voor een presentatie bij huisartsgeneeskunde zochten we een maatschappelijk onderwerp. Ik wist het meteen: al die kinderen op mijn spreekuur met overgewicht, daar wilde ik iets mee. Uit de literatuur blijkt dat accijns op junkfood in het buitenland effectief is geweest. Daarmee hadden we een politieke insteek: moet de overheid meer macht uitoefenen, zeker omdat er juist bij lage inkomens meer overgewicht bestaat?’ (Am J Public Health 2013;103:1949-53, red.)

In de spreekkamer is het vaak een ongemakkelijk onderwerp. Je hebt het idee dat je de opvoeding van ouders veroordeelt als je erover begint. Maar het is ook de markt: fruit is duur, chips zijn goedkoper.’ Is een taks de beste oplossing? Khatab: ‘Preventie is beter dan een taks. Dus meer voorlichting op scholen, aangezien ouders vaak de ernst niet zien. Het bezwaar van een taks is dat je de autonomie aantast: mensen moeten zelf kunnen bepalen wat ze eten. Je straft ook gezonde mensen die af en toe iets lekkers kopen. Feestdagen worden duurder voor gezinnen.’

De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Huisarts te PoortugaalDe overvloed aan ongezond eten is te verleidelijk. Goedkoop gezond eten is nog moeilijker; door een vet-suikertax hoop je dat mensen gezondere producten kiezen. Maar je moet in de supermarkt en op scholen meer doen. Zet gezonde proeverijen neer, leer mensen dat gezond ook lekker is. Meer overheidsbemoeienis is noodzakelijk.

Huisarts te HoofddorpDe taks is zinloos. Mensen met een normale BMI eten ook ongezonde producten, en van te veel ‘gezond’ eten word je ook dik. Laat mensen met een te hoge BMI via de zorgpremie meebetalen aan de stijgende kosten van obesitas, en leer patiënten met behulp van motivational interviewing om de knop om te zetten.

Huisarts te NorgNiet vet is het probleem, maar de suiker die wordt toegevoegd voor een lekkere niet te stoppen met eten smaak. Daar mag wel een tax op. Je moet wennen aan pure producten. Juist die moeten goedkoper worden, zodat dat de eerste keus is en niet de goedkope bewerkte varianten.

Huisarts te ‘s-HeerenbergIk vind het geen goed idee. Matig gebruik van vet en suiker is niet slecht, er zijn betere manieren om het gewenste effect te bereiken, en de lekkere dingen dreigen buiten bereik te komen van de minst bedeelden. We moeten geen elitaire ijsjes willen, toch?

Leefstijl en voeding

Wilt u met de patiënt aan de slag met leefstijl en voeding? Het NHG biedt tips, hulpmiddelen en scholingsmogelijkheden.

Ledenforum

Heeft u ook vraag?

Plaats een oproep HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen