NHG Forum

Uitgelichte post HAweb Ledenforum: Vitamine D-deficiëntie

Gepubliceerd
8 mei 2018
Anne-Marie Voss, praktijkhoudend huisarts in een hoed met patiënten geboren en getogen in Glanerbrug, regio Enschede: ‘Enkele jaren geleden is er onderzoek verricht naar allochtonen en gewrichts- en spierklachten waarbij dit geassocieerd werd met een vitamine D-tekort. Hierdoor ben ik vaker vitamine D gaan bepalen. Ik heb opgemerkt dat deze mensen vaak ook moe zijn en ik vind in deze groep vaak een vitamine D-tekort: recentelijk een jongeman van 19 jaar met klachten passend bij burn-out met een vitamine D van 18.
0 reacties

 

Anne-Marie Voss

Anne-Marie Voss, praktijkhoudend huisarts in een hoed met patiënten geboren en getogen in Glanerbrug, regio Enschede: ‘Enkele jaren geleden is er onderzoek verricht naar allochtonen en gewrichts- en spierklachten waarbij dit geassocieerd werd met een vitamine D-tekort. Hierdoor ben ik vaker vitamine D gaan bepalen. Ik heb opgemerkt dat deze mensen vaak ook moe zijn en ik vind in deze groep vaak een vitamine D-tekort: recentelijk een jongeman van 19 jaar met klachten passend bij burn-out met een vitamine D van 18. Zijn klachten verdwenen nagenoeg na vitamine D-suppletie. Sindsdien ben ik veel laagdrempeliger geworden met aanvragen van het vitamine D en nu valt mij op dat ik soms 5-10 patiënten per week heb met een te lage vitamine D-waarde: soms 18-20, maar veelal rond de 30-35.

Omdat ik bij een grote hoeveelheid patiënten een deficiëntie vind, vraag ik mij af of dit normaal is voor mensen in ons land, of dat dit echt gesuppleerd moet worden, en hoe lang dan? En maken we hier recepten voor of laten we mensen zelf vitamine D-tabletten halen? Hoe gaan jullie hiermee om?’

Ik schrijf bij zulke lage waarden altijd colecalciferoldrank voor in een oplaaddosis en laat daarna onderhoud meestal aan de patiënt zelf, door dan de pilletjes of druppeltjes van de drogist te adviseren. Ik had een keer een patiënte met een moeheid e.c.i. en een psoriasisachtig huidbeeld bij wie ik oriënterend laboratoriumonderzoek deed. Daar kwam alleen een vitamine D-deficiëntie uit. Haar moeheid en huidbeeld verdwenen na vitamine D-suppletie. Bijzonder prettig voor de patiënte! Huisarts in Groningen

[Reactie Anne-Marie Voss:]Ja, voor de patiënt vaak erg prettig; vind het alleen zo lastig dat ik er weinig wetenschappelijke onderbouwing voor heb.

Ik ben het helemaal met je eens. ik vind dit ook lastig. Vaak vind ik zelfs waardes van < 10. En controleer je de waardes nog na suppletie? Al met al nog stof genoeg voor verder onderzoek lijkt mij. Waarnemend huisarts in Enschede

[Reactie Tjerk Wiersma, senior wetenschappelijk medewerker NHG:]De Gezondheidsraad hanteert voor het merendeel van de Nederlanders een streefwaarde van 30 nmol/l. Dit betekent dat mensen met serumspiegels boven de 30 niet als deficiënt hoeven te worden beschouwd. De oorzakelijke relatie tussen vermoeidheid en lage vitamine D-spiegels is bij mijn weten kwestieus, zodat het verdwijnen daarvan na gebruik van vitamine D goed kan berusten op natuurlijk herstel of een placebo-effect. Als suppletie nodig is, zou ik mensen gewoon naar de drogist of de HEMA laten gaan.

De reacties zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.

Richtlijnen, Dossiers En Patiënteninformatie

Wanneer heeft het zin om laboratoriumwaarden aan te vragen? Het NHG is bezig met een apart hoofdstuk Vitamine D in de Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraak (LESA) Rationeel aanvragen van laboratoriumdiagnostiek. Ook de Thuisarts.nl-pagina ‘Vitamine D’ zal indien nodig worden aangepast.

Voor patiënteninformatie en patiëntenzorg kunt u op de volgende pagina’s terecht.

Ledenforum

Heeft u ook een vraag?

Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen