Nieuws

Uitgeverijen krijgen het moeilijk

Gepubliceerd
3 maart 2010

De kosten voor abonnementen op (medisch-) wetenschappelijke tijdschriften rijzen de pan uit.  Eerder berichtten we al dat een aantal Amerikaanse universiteiten een gedeelte van hun bibliotheekbudget gaat gebruiken om open access publiceren te faciliteren. Nu gaat ook de Nederlandse overheid een handje helpen. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek stelt voorlopig 2,5 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van open access-publicaties. Aanvragen is eenvoudig via http://www.iris.nwo.nl/.
Bij open access-publicaties betaalt degene die publiceert een bedrag voor de verwerking van zijn/haar tekst, die vervolgens gratis ter beschikking komt via het internet. Deze manier van publiceren dient de wetenschap en toepassing van wetenschappelijke kennis veel beter dan het systeem waarbij lezers dure abonnementen moeten afsluiten. Voorbeelden van dergelijke sites zijn BMC Family Practice (via http://www.biomedcentral.com/ ), maar ook gevestigde tijdschriften stellen steeds vaker hun sites (gedeeltelijk) open. Via http://www.bmj.com/ kunt u bijvoorbeeld gratis alle onderzoeksverslagen van de BMJ lezen.
Op den duur vormt deze ontwikkeling een bedreiging voor de gevestigde uitgeverijen. Een ander model om inkomsten te generen lijkt nog steeds niet van de grond te komen. Voor gebruikers van wetenschap is het echter allemaal goed nieuws. Geniet ervan! (Henk van Weert)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen