Nieuws

Urine-incontinentie meestal niet bekend bij huisarts

Gepubliceerd
1 augustus 2012
De meeste vrouwen die last hebben van urine-incontinentie melden zich niet bij hun huisarts. Ze hebben er relatief weinig last van, hebben een manier gevonden om ermee om te gaan, of ze vinden dat het bij de leeftijd hoort.
Groningse onderzoekers ontdekten dat van de vrouwen van 55 jaar en ouder die last hadden van urine-incontinentie 64% geen hulp had gezocht bij hun huisarts. Ze onderzochten allerlei variabelen die daarmee samen konden hangen. Uit een multivariate analyse bleek dat oudere vrouwen en vrouwen met meer last van de incontinentie iets vaker bij de huisarts kwamen. Toch vonden de onderzoekers opvallend weinig voorspellende variabelen. Gevraagd naar de redenen waarom ze geen hulp zochten gaven slechts weinig vrouwen aan dat ze het uit schaamte niet meldden, of dat ze bang waren dat de huisarts hen niet serieus zou nemen. Een kwart veronderstelde dat er geen goede behandeling zou zijn. De onderzoekers concluderen dat de resultaten wellicht aanleiding zijn om een screeningsprogramma te starten naar urine-incontinentie bij 55-plussers. Uiteraard moet daar dan eerst de effectiviteit en doelmatigheid van worden aangetoond. (Henk Schers)

Literatuur

  • 1.Visser E, et al. Systematic screening for urinary incontinence in older women: who could benefit from it? Scand J Prim Health Care 2012;30:21-8.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen