Nieuws

Urineverlies en seks

Gepubliceerd
5 augustus 2014
Oudere vrouwen die ongewild urine verliezen vinden dat dit hun seksueel functioneren vermindert. Desalniettemin zijn de meeste van deze vrouwen seksueel actief. Bovendien is de urine-incontinentie bij hen die niet seksueel actief zijn niet de belangrijkste belemmering, maar speelt er meestal een fysiek probleem van de partner.
Groningse onderzoekers evalueerden de invloed van urine-incontinentie op het seksueel functioneren. Het ging om 196 vrouwen, ouder dan 55 jaar, die last hadden van urine-incontinentie én een levenspartner hadden. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 64 jaar. Zij vulden vragenlijsten in over seksueel functioneren en de urine-incontinentie.
Van de vrouwen gaf 68% aan seksueel actief te zijn. Bij 25% leidde de urine-incontinentie tot minder plezier in hun seksuele activiteiten. Bij 26% trad ongewild urineverlies op tijdens de gemeenschap. Voor het geheel vermijden van seksualiteit gaven de meeste vrouwen andere redenen dan de urine-incontinentie aan. Die hadden vooral te maken met fysieke problemen van hun partner.
Slechts bij 5% van de vrouwen was de urine-incontinentie de belangrijkste oorzaak voor het vermijden van seks. Bij de seksuele anamnese is urine-incontinentie dus belangrijk, maar niet zonder meer de belangrijkste belemmering voor seksueel functioneren.
Lidewij Broekhuizen

Literatuur

  • 1.Visser E, et al. Impact of urinary incontinence on sexual functioning in community-dwelling older women. J Sex Med 2014:doi:10.1111/jsm.12544 [Epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen