NHG Forum

Veilig geneesmiddelen voorschrijven aan kinderen

Gepubliceerd
29 december 2022
Het is soms best een uitdaging om veilig geneesmiddelen voor te schrijven aan kinderen. Sinds kort biedt het NHG-Formularium een voorschrift op maat voor kinderen op basis van lichaamsgewicht.
0 reacties

Bij kinderen bereken je meestal de dosering van geneesmiddelen op basis van het lichaamsgewicht. Het kan een uitdaging zijn om dat tijdens het spreekuur handmatig uit te rekenen. Een foutje met de sterkte van de suspensie, doseerfrequentie of afronding is in de hectiek snel gemaakt. Dit brengt als risico met zich mee dat het geneesmiddel minder effectief is of de kans op (ernstige) bijwerkingen toeneemt.

Kant-en-klare voorschriften

Bij gebruik van het NHG-Formularium is zelf rekenen niet meer nodig. Voortaan bieden we voor kinderen geneesmiddelkeuzes op basis van lichaamsgewicht, met daarin een kant-en-klaar voorschrift. Aan de geneesmiddelkeuzes hebben we ruime leeftijdsranges gekoppeld, waardoor de huisarts ook bij kinderen met een lager of hoger dan gemiddeld lichaamsgewicht een passende dosering kan kiezen. Hierdoor wordt het veel makkelijker om medicatie veilig en effectief voor te schrijven.

Effectief, veilig en praktisch

Bij het berekenen van doseringen hanteren we een aantal uitgangspunten. Hierdoor zijn de veiligheid en effectiviteit gewaarborgd en blijven de voorschriften ook praktisch. We streven ernaar om maximaal 10% af te wijken van het doseeradvies. Vanuit praktisch oogpunt bieden we voorschriften voor suspensies per halve en hele milliliter. Daarom wijken we in sommige gevallen iets meer dan 10% af van het doseeradvies. Dit doen we alleen als het doseeradvies in de NHG-richtlijn of in het Kinderformularium (zie Doseeradviezen in NHG-richtlijnen) daar ruimte voor geeft. Vanaf circa 6 jaar voegen we ook voorschriften met tabletten of capsules toe, als dit met de beschikbare doseereenheden mogelijk is. Vaak is dit echter niet mogelijk en kiezen we ervoor om alleen een voorschrift op te nemen voor suspensie.

Dosering in de formulariumviewer

Dosering in de formulariumviewer

Dosering in Prescriptor van Digitalis

Dosering in Prescriptor van Digitalis

Onderbouwde doseeradviezen in NHG-richtlijnen

Voor doseeradviezen voor kinderen sluit het NHG aan bij de adviezen van het Kinderformularium van het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK). Het Kinderformularium beoordeelt de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen bij kinderen. Een multidisciplinaire werkgroep, waarin ook het NHG is vertegenwoordigd, stelt de adviezen op. In de adviezen van het Kinderformularium is geen onderscheid tussen toepassingen in de eerste of tweede lijn. Het NHG interpreteert de adviezen voor de eerste lijn, in overleg met de werkgroep die de richtlijn herziet. Waar nodig stemmen we af met het Kinderformularium.

Zamire Damen, senior wetenschappelijk medewerker, namens de sectie farmacotherapie van het NHG

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen