NHG forum

Verandering blijft [Column Rob Dijkstra]

Gepubliceerd
4 juni 2019
Wij huisartsen kunnen heel veel aan en daar zit meteen de valkuil. Door maatschappelijke en technische ontwikkelingen wordt er steeds meer van ons gevraagd.
0 reacties

Dit is mijn 76e en laatste column als voorzitter van het NHG. In de afgelopen 6 jaar heb ik heel wat veranderingen gezien, maar de huisarts staat nog steeds voor hetzelfde: goede medische zorg leveren met oog voor de patiënt en zijn omgeving. Naast dit stabiele aanbod vragen deze ontwikkelingen van ons dat we nog meer aansluiten op de lijn die de patiënt voor zichzelf uitstippelt. En toegenomen wetenschappelijke kennis over steeds kleinere patiëntengroepen en big data schreeuwen om verwerking tot betere onderbouwing van de persoonlijke adviezen aan de patiënt. Alle kennis in ons hoofd hebben is onmogelijk. Het gaat steeds meer om het selecteren en beschikbaar hebben van de juiste kennis op het klinische beslismoment.

Het groeiende aantal ICT- en e-healthtoepassingen kan zorgen voor efficiënter communiceren en om wetenschappelijke informatie beter op het netvlies te krijgen. Maar welke toepassingen dragen werkelijk bij aan zinvolle zorg? Door samenwerking met innovatieve initiatieven van de afdelingen Huisartsgeneeskunde, zoals het National eHealth Living Lab (NeLL), en goede afstemming met patiëntenorganisaties, komen we vooruit. Innovatie verandert de manier waarop huisarts en patiënt zich tot elkaar verhouden. Dat verdient aandacht van huisartsen de komende jaren.

Verandering blijft. Ik neem afscheid als NHG-voorzitter, maar in de afgelopen jaren is het NHG in mijn DNA gaan zitten en dat gaat er nooit meer uit. Ik dank u en wens de NHG-leden en het NHG als organisatie blijvend verantwoordelijkheidsgevoel toe en blijvende trots op de goede kwaliteit van de huisartsenzorg.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Verder lezen